Magyarország

2010.09.29. 15:44

A védelem felmentést, illetve méltányos büntetést kért a korrupcióval vádolt ügyész perében

<p>A védői perbeszéddel folytatódott szerdán délután a korrupcióval vádolt volt ügyész, Varga Gergely büntetőpere a Fővárosi Bíróságon.</p>

Az előzetes letartóztatásban lévő ex-ügyészt több súlyos bűncselekménnyel, közöttük hivatali visszaéléssel, üzletszerűen elkövetett vesztegetéssel, hivatali befolyással üzérkedéssel és sikkasztással vádolják. A védelem felmentést, illetve kifejezetten méltányos büntetést kér a volt ügyész perében. Ítélet november 2-án várható.

A vád szerint a X-XVII. kerületi Ügyészség egykori ügyésze, aki egy időben a Fővárosi Főügyészség szóvivője is volt, elégedetlen volt fizetésével, úgy érezte, keresete nem áll arányban azzal az erőfeszítéssel, amivel diplomáját megszerezte, ezért elhatározta, hogy beosztását és kapcsolatait felhasználva tesz szert pluszjövedelemre. Ugyancsak a vád szerint a fiatal, sikeres jogász egyebek mellett két nővel is megengedhetetlen viszonyba került és ügyeikben pénzért cserébe pártfogást, közbenjárást ígért. Varga Gergelyt 2009. nyarán fogták el, miközben éppen 600 ezer forint kenőpénzt vett át. A volt ügyész a bíróságon részben elismerte bűnösségét, de a vádpontok megalapozottságának többségét vitatta.

Konkoly Csaba ügyész szerdai perbeszédében kiemelte, hogy Varga Gergelynek komoly szakmai tekintélye volt a kollégái és főnökei előtt. A vádbeszéd szerint bebizonyosodott, hogy a volt ügyész pénzt kért vádlottaktól, gyanúsítottaktól, illetve azok hozzátartozóitól ügyük kedvező elintézésének ígéretével. Az ügyész mindezért végrehajtandó börtönbüntetés kiszabását indítványozta.

Zamecsnik Péter szerda délután több mint két és fél órás perbeszédében sorra megkérdőjelezte a vád tanúinak mondanivalóját. Zamecsnik szerint egyes esetekben a vád mindössze szóbeszéden alapul, más ügyeknél pedig a védő kételkedik abban, hogy egyáltalán történt-e bűncselekmény. A védő a legtöbb vádpont esetében bizonyítottság hiányában kérte a vádlott felmentését, csupán egy bűnpártolás, egy hivatali visszaélés és egy hivatali befolyással üzérkedés esetében látta megállapíthatónak a vádlott felelősségét. Zamecsnik Péter a szerda délutáni tárgyaláson hangsúlyozta, hogy ez az ügy valóban nem tesz jót az ügyészségnek, nem használ az igazságszolgáltatás tekintélyének, de ez nem lehet büntetéskiszabási szempont. Kiemelte, a hivatalvesztés, az, hogy Varga Gergely, a tehetséges fiatal jogász nem lehet tovább ügyész, önmagában súlyos büntetés.

A vádlott november 2-án az utolsó szó jogán mondhatja el érveit, ezután várhatóan ítéletet hirdet Kalina József büntetőtanácsa.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!