Magyarország

2010.08.05. 05:21

Mától tilos dohányozni a fővárosi aluljárókban

<p>72 budapesti aluljáróban tilos dohányozni csütörtöktől. Eleinte ugyan még nem fognak emiatt büntetni, később akár 30 ezer forintos bírságra is számíthat, aki a tilalom ellenére rágyújt.</p>

A Fővárosi Közterület-fenntartó figyelmeztető táblákat helyezett el az aluljárók és a metrók kijáratainál, a bejáratoknál pedig csikktartókat szereltek fel. A dohányzási tilalmat később a BKV megállóira is kiterjeszthetik.

A Fővárosi Közgyűlés Kolozs András szocialista képviselő javaslatára június 3-án döntött arról, hogy betiltják a dohányzást a budapesti aluljárókban. A csütörtökön életbe lépő rendelet 69 fővárosi kezelésű és 3 BKV-s kezelésű aluljáróra vonatkozik, míg a kerületi, illetve más tulajdonú aluljárókra vonatkozóan ajánlást fogalmaz meg. A tilalom érvényes lesz a többi között a Ferenciek terén, a Deák Ferenc téren, a Kálvin téren, a Nyugati téren és a Blaha Lujza téren. A szabályszegőket eleinte csak figyelmeztetik, később viszont akár 30 ezer forintos pénzbírságot is kiszabhatnak.

A döntéssel egyidőben a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) javaslatára felkérték a főpolgármestert, hogy dolgozzon ki egy rendelettervezetet arra, hogy tömegközlekedési járatok megállóira is kiterjedjen a tilalom.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!