Magyarország

2010.08.03. 12:53

MSZP: csak szájforradalom az Új Széchenyi Terv

<p>Változás nincs az uniós fejlesztési programokban, az Új Széchenyi Tervből egy sor fontos cél hiányzik, ami eddig történt, az csak szájforradalom - mondta Varju László MSZP-képviselő kedden.</p>

Szerinte a kormányzati állításokkal szemben nem 1800 milliárd forint áll rendelkezésre, hanem körülbelül 3000 milliárd, az eddig elvégzett 41 milliárdos átcsoportosítás harmada annak, amit a Bajnai-kormány elvégzett a válság enyhítése érdekében - mondta az előző kabinet államtitkára.

Bántóan hiányzanak fontos fejlesztési célok az Új Széchenyi Tervből (ÚSzT) az Új Magyarország Fejlesztési Tervhez (ÚMFT) képest a Magyarország számára megítélt körülbelül 7000 milliárd forintnyi európai uniós támogatás keretéből - mondta kedden sajtótájékoztatón Varju László MSZP-képviselő. Szerinte ilyen a 33 hátrányos kistérség 100 milliárdos támogatása, márpedig ezekben él a roma lakosság 60 százaléka, semmi sem látszik a panelprogram után az egyedi energetikai lakáskorszerűsítésből, nincs tervbe véve az iskolák, óvodák, bölcsődék építése, fejlesztése, pedig ez a foglalkoztatás növelésének fontos feltétele. Az eddig bejelentett 41 milliárd értékű átcsoportosítás pedig harmada annak, amit a Bajnai-kormány elvégzett a gazdasági válság enyhítése érdekében - mondta Varju László.

A Bajnai-kormány államtitkára szerint az ÚMFT-hez képest alig van változás, előrelépés, például a kis- és közepes vállalkozások pályázati részesedésének növelésében. Szájforradalom zajlik - mondta Varju László. Ami az elmúlt hetekben történt, szerinte az is inkább rombolás, például a forint árfolyama terén.

Varju vitába száll a kormány részéről elhangzott számokkal, azzal, hogy alig 1800 milliárd forint áll rendelkezésre az uniós keretből. A kedd reggeli hivatalos statisztika alapján a szocialista politikus elmondta: eddig 4193 milliárd forintnyi projektpénzt ítéltek oda, ebből 3654 milliárdra leszerződtek, 1117 milliárdot már kifizettek. Vagyis körülbelül 3000 milliárd rendelkezésre áll. További mozgástér a már odaítélt támogatások egy részének átcsoportosítása, amelyre joga van a kormánynak - mondta Varju László, aki arra nem számít, hogy a már leszerződött építkezéseket leállítja a mostani kabinet. Varju úgy tudja, hogy azért állnak a pályázati elbírálások, mert az összes dokumentáció politikai felülvizsgálata zajlik.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!