Magyarország

2010.07.10. 05:25

Melegfelvonulás és fokozott rendőri ellenőrzés Budapesten

<p>A délutáni melegfelvonulás miatt kordonokra, komoly lezárásokra, illetve fokozott rendőri ellenőrzésre kell számítani Budapest belvárosában szombaton. Az idei felvonulás rövidebb lesz, mint korábban: nem az Andrássy út egészét érinti, hanem mindössze a Hősök tere és az Oktogon közötti szakaszt.</p>

A Budapest Pride fesztivál részét képező melegfelvonulást szombaton délután tartják Budapesten. A résztvevők délután három órakor kezdenek gyülekezni a Hősök terén és délután négy órakor indulnak el az Andrássy úton. A korábbi évekkel ellentétben azonban idén csak az Oktogonig sétálnak el és ott visszafordulnak. Steigler Sándor szervező a Független Hírügynökségnek ezt korábban azzal indokolta, hogy a rendőrök csak ezen az útszakaszon tudnak kordonokat biztosítani, a vasrácsok egy része ugyanis a Margitszigeten van még mindig. A szervezők legalább 2500 résztvevőre számítanak, köztük külföldiekre is.

A rendőrség már korábban bejelentette, hogy fokozott ellenőrzést rendel el a rendezvény miatt Budapesten. Ez már éjféltől érvényben van és egészen vasárnap reggelig tart. A fokozott ellenőrzés azt jelenti, hogy a rendőrök igazoltathatják azt, akit gyanúsnak találnak, átvizsgálhatják a ruháját, autóját, a megtalált "közbiztonságra veszélyt jelentő eszközöket" pedig lefoglalhatják. A cél az, hogy a közbiztonságot veszélyeztető eseményeket megelőzzék vagy megakadályozzák.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság pénteken délután azt is közölte, hogy felhívták a szombati melegfelvonulás szervezőinek figyelmét arra, hogy tartózkodjanak minden olyantól, ami alkalmas lehet a közerkölcs, illetve a közszemérem megsértésére. Amennyiben a rendőrök ilyet tapasztalnak, az érintettek pedig a felszólítás ellenére sem hagyják abba, akkor a "rendőrség a törvény szigorával fog fellépni a törvényes rend fenntartása érdekében".

A rendőrség arra is felhívta a figyelmet, hogy a rendezvény miatt jelentős forgalomkorlátozások lesznek a belvárosban. Déltől egészen este nyolc óráig lezárják az Andrássy utat a Hősök tere és a Nagymező utca között, illetve az erre a szakaszra eső merőleges utcákat. Le lesz zárva az Andrássy úttal párhuzamos Aradi és Délibáb utca is. Emellett parkolási tilalom is érvényben van - már péntek este óta - ezen a szakaszon, illetve az Oktogon és a Hősök tere környékén. Azokat az autókat, amelyeket tulajdonosaik mégis ezeken a területeken hagytak, a rendőrök a környező utcákba szállították. Érdeklődni a Forgalomirányító Központ 267-46-73-as telefonszámán lehet.

- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!