Magyarország

2010.07.05. 19:55

Megnevezte kormánytagjait a szlovákiai Híd párt

<p>Kijelölte hétfőn kormánytagjait a szlovákiai Híd párt, amely része lesz a kedden hivatalosan is létrejövő pozsonyi jobbközép kormánykoalíciónak.</p>

A Bugár Béla vezette Híd irányíthatja a földművelésügyi minisztériumot és a környezetvédelmi tárcát, valamint ez, a szlovák-magyar együttműködést hangoztató párt adja az emberi jogokért és kisebbségekért felelős miniszterelnök-helyettest is.

A miniszterelnök-helyettesi posztra a Híd egyik alelnökét, Rudolf Chmelt jelöli. A magyar irodalom és kultúra, valamint a szlovák-magyar kulturális kapcsolatok kiváló szlovák kutatója az 1990 és 1992 közti időszakban Csehszlovákia budapesti nagykövete volt.

Az agrártárca élére a párt további alelnöke, Simon Zsolt kerülhet majd, aki Mikuláš Dzurinda 2002 és 2006 közti, második jobbközép kormányában egyszer már betöltötte ezt a tisztséget.

Bugárék felügyelete alatt áll majd a környezetvédelmi minisztérium is, ám a tárcát tulajdonképpen újra létre kell hozni. Robert Fico leköszönő kormánya ugyanis takarékossági okokra hivatkozva megszüntette. Éppen ezért a Híd egyelőre nem nevezte meg a szakminisztérium vezetőjét. Sajtóértesülések szerint eredetileg Solymos László pártelnökségi tagé lett volna ez a poszt, de ő - erősítette meg Bugár - a parlamentben marad, és valószínűleg a Híd frakcióvezetőjévé nevezik ki. Bugár a parlament egyik alelnöke lesz; korábban már ő is betöltötte ezt a tisztséget.

Természetesen a Híd több államtitkárt is jelölhetett Iveta Radičov kormányába, és parlamenti posztok is megilletik.

Szlovákiában a június 12-i választás alapján a Szlovák Demokratikus és keresztény Unió-Demokrata Párt (SDKÚ-DS), a Szabadság és Szolidaritás Pártja, a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) és a Híd párt alakíthat kormányt. A pártok kedden írják alá a koalíciós szerződést, a parlament pedig csütörtökön tartja alakuló ülését.

A koalíció 79 mandátummal rendelkezik a 150 fős parlamentben. Fico ugyan a voksok majdnem 35 százalékával a választás győztese, de egyedüli potenciális koalíciós partnerével, Ján Slota Szlovák Nemzeti Pártjával sem tudott többséget biztosítani.

- Független Hírügynökség -

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!