Magyarország

2010.07.15. 16:50

Keveslik a parlagfűelleni védekezésre adott 350 millió forintot

<p>Kevesli az idén a parlagfű elleni védekezésre adott 350 millió forintot a Parlagfűmentes Magyarországért Egyesület.</p>

Míg 2003-ban 1,5 milliárd forintot szántak a védekezésre, addig idén már csak a töredékét, pedig a statisztikák szerint fertőzöttebb az ország, mint valaha - mondta el Dr. Kelen Andrásné,  a Parlagfűmentes Magyarországért Egyesület elnökhelyettese a csütörtökön újra megalakított Allergia-kerekasztal nyitóülésén. Az orvosi adatok szerint a lakosság felének vérében kimutatható a parlagfű-allergiára való hajlam, pedig a környező országokban ez az adat nem éri el a 20 százalékot.

Köbméterenként 30 darab, ennyi az orvosilag elfogadott pollenmennyiség, ehhez képest Magyarországon hónapokon át 600-800 pollenszemet találhatunk egy köbméter levegőben; sőt, van, hogy ez a szám 1000 fölé ugrik - derül ki a mérőállomások jelentéseiből. Orvosi kutatások szerint mára a lakosság felének véréből kimutathatják a parlagfű allergiára való hajlamot, ami azt jelenti, hogy 4 millió ember szenvedhet az allergiától néhány éven belül - mondta el a Független Hírügynökségnek Kelen Andrásné, a Parlagfűmentes Magyarországért Egyesület elnökhelyettese.

A helyzetetet tovább rontja, hogy felmérések szerint a parlagfűre allergiások könnyen lehetnek érzékenyek más növényekre is, és kialakul a keresztallergia -mondta Páldy Anna, az ÁNTSZ - Országos Környezetegészségügyi Intézetének igazgatóhelyettese.

A csütörtökön megtartott Allergia-parlagfű kerekasztal nyitóbeszélgetésén Szemán László, a Szent István Egyetem docense elmondta, hogy egy általa vezetett kísérletből kiderül, ha az emberek nyár végén gyepesítenének, akkor eleve kisebb esély lenne a parlagfű megjelenésére a kertekben. Hozzátette, ellenzi a kaszálást is, mert a túl korán, vagy túl sokszor végzett kaszálás károsítja a gyepet, és erősíti a parlagfűvet.

Ausztria idén 80 millió eurót szánt parlagfű elleni védekezésükre, pedig náluk Magyarországhoz képest csak elenyésző mennyiségben fordul elő parlagfű. Kelen Andrásné elmondta, hogy míg nálunk egész Európában a legrosszabb a helyzet, addig mindössze 350 millió forintot szánnak az idei parlagfű elleni védekezésre, amit kényszerkaszálásra fordítanak majd. Összehasonlításképp 2003-ban 1,5 milliárd forintot különítettek el erre, pedig akkor még a statisztikák szerint nem volt ennyire rossz a helyzet.

A kerekasztal szerint az egyik legfőbb probléma, hogy még mindig sok olyan területe van az országnak, ahol senki nem vállalja a kaszálását. Ezért hatósági bejárást tartottak a Váci út mögötti volt hajógyár iparterületén a Parlagfűmentes Magyarországért Egyesület szakemberei, akiknek becslése szerint 30%-os parlagfűszennyezettséget tapasztaltak a majdnem 6 hektáros területen. Az egyesület megtette bejelentését a Földhivatalnak és az Önkormányzatnak, viszont a teleknek több tulajdonosa is van, ezért nehéz lesz eldönteni, kinek kellett volna kaszálnia.

Július 1-től büntetik azokat, akik nem parlagfűmentesítettek telkeiken, ami alól csak az árvízkárosultak jelentenek kivételt. A parlagfű augusztus elejétől októberig virágzik, a hivatalos adatok szerint a lakosság több, mint 12 milliárd forintot költ évente gyógyszerekre, további 12 milliárdot pedig kezelésekre
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!