Magyarország

2010.07.26. 19:11

Kevesebb külföldi kezelteti magát Magyarországon - RTL Híradó

<p>Csaknem harmadával kevesebb külföldi beteg kezelteti magát Magyarországon a gazdasági válság óta. Akik jönnek, azok még mindig a fogászati kezeléseket veszik igénybe, vagy a híres magyar professzorokkal akarják magukat gyógyíttatni.</p>

A külföldi beteg azért is kevesebb, mert a környező országok is rástartoltak az egészségturizmusra, így például sokan már nem Magyarországra, hanem Lengyelországba utaznak fogászati kezelésre.

Kovács József, a gyulai Pándy Kálmán megyei kórház főigazgató-főorvosa az RTL Híradónak az mondta, hogy náluk a fizetős járóbeteg vizsgálatok száma meglehetősen magas, megközelítette a 900-at. Ez azonban csökken. Az elmúlt két évben majd harmadával kevesebb külföldi kezeltette magát Magyarországon.

Jákó Kinga, a Semmelweis Egyetem orvosszakmai igazgatója azt mondta, hogy tavaly alig 200 külföldi páciensük volt pedig jóval több fizetős beteget el tudna látni az egyetem. Akik jönnek, azok a híres magyar professzorok miatt vannak itt - tette hozzá.

A magyar fogászati kezelések azonban még mindig kelendőek. Az RTL Híradó által megkeresett fővárosi rendelőben azt mondták, hogy évente száz beteg fordul meg, pedig ott nem keresik célzottan a külföldieket. Összességében azonban a fogászati rendelőkben is kevesebb a külföldi beteg. Egyrészt a gazdasági válság miatt, másrészt mert egyre több környező ország is kínál hasonló egészségturisztikai lehetőségeket, mint Magyarország.

Stumpf-Bíró Balázs európai egészségturisztikai szövetség képviselője az RTL Híradónak azt mondta, hogy a fogászatnál Lengyelország jelent erős konkurenciát. Ezen kívül Törökországban és Horvátországban is beindult az egészségturizmus. A szakember szerint, míg nálunk magasan képzettek az orvosok, ezekben az országokban jóval többen beszélnek idegen nyelvet az egészségügyi dolgozók közül.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!