Magyarország

2010.07.13. 13:25

Hőségriadó: rendkívüli intézkedések Budapesten

<p>Meghosszabbított nyitva tartással üzemelnek a budapesti strandok a hőségriadó miatt.</p>

Az intézkedés a Fővárosi Önkormányzathoz tartozó Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. összes strandjára vonatkozik, ezek este 8 óráig lesznek nyitva. A strandokon vizet is osztanak a látogatóknak. A fővárosban is érvényes másodfokú hőségriadó miatt a közterület-fenntartók folyamatosan locsolják az utakat. Több forgalmas csomópontban hűtött vizet is osztanak a fővárosban.

A Főpolgármesteri Hivatal keddi közlése szerint Budapesten a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. kétszer 12 órában, éjjel-nappal mossa és hűti Budapest utcáit. Nappal a mellékutcákat, éjjel a főbb útvonalakat hűtik. A lakók azzal segíthetik a munkát, ha saját járdáikat a kora reggeli és esti órákban locsolással hűsítik.

A Fővárosi Önkormányzathoz tartozó Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. (BGYH) összes strandja meghosszabbított nyitva tartással, este 8 óráig üzemel. A strandokon vizet osztanak a látogatóknak. Vasárnap egyébként a budapesti strandok látogatottsága kétszerese volt egy átlagos nyári nap forgalmának. Szombaton 22 660-an, míg vasárnap 24 724-en hűsöltek a strandokon. A BGYH Zrt. a fürdőkben, amelyeket elsősorban az idősebbek látogatnak, 7 darab defibrillátort - újraélesztéshez használt készüléket - helyezett el.

A Fővárosi Vízművek kedden délután 16 órától a Deák téren 12 darab ballonos vízadagolót állít fel, melyekből pohárral ihatják a gyalogosok a hűtött vizet. A ballonok pénteken 18 óráig biztosan a téren maradnak, minden nap reggel 8-tól este 18 óráig osztanak vizet a járókelőknek. Az Andrássy út - Bajcsy-Zsilinszky út - Deák tér csomópontjában az Astoria felé haladó autósoknak, illetve az arra közlekedő gyalogosoknak osztanak vizet délután 14 órától, majd szerdától minden nap 8-18 óráig, egészen péntek estig. Mozgó vízosztás is lesz a következő napokban. A Fővárosi Vízművek járművei a Nyugati téren, a Blaha Lujza téren, az Astoriánál, a József Nádor téren és a Moszkva téren állomásoznak kedden 14 órától fél-fél, holnap egy-egy órán keresztül péntekig naponta 8 és 18 óra között.

A Fővárosi Kertészeti Zrt. megnyitja a közterületeken lévő ivókutakat és naponta többször locsolja a zöld területeket.

Több helyen 26 fok körül alakul a napi középhőmérsékletA Fővárosi Polgári Védelem munkatársai felvették a kapcsolatot az összes érintett intézménnyel, vállalattal és szervezettel, valamint zöld számon - 06-80-630-600 - tájékoztatják a lakosságot az ilyenkor szükséges egészségvédelmi teendőkről.
A budapest.hu internetes oldalon elérhető azoknak a budapesti épületeknek a listája, ahova bárki betérhet hűsölni a hőségriasztás ideje alatt.

Kedden - főként a Dunántúlon és a középső országrészben - már több helyen 26 fok körül alakul a napi középhőmérséklet. Szerdától az ország döntő részén 26, helyenként a 28 fokot elérő középhőmérséklet valószínű. Az országban hétfő óta másodfokú hőségriadó van érvényben, amit valószínűleg egyes területen hamarosan a legmagasabb, harmadfokúra emel az országos tiszti főorvos.

- Független HÍrügynökség -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!