Magyarország

2010.07.28. 16:41

Bakondi György: ősszel nyújtják be a katasztrófavédelmi törvénycsomagot

<p>Katasztrófavédelmi törvénycsomagot nyújt be várhatóan ősszel a kormány.</p>

Az előkészítésén dolgozó, több tárcát is érintő bizottság szerdán alakult meg az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság részvételével. Erről, illetve a magyar katasztrófavédelem rendszerét és ezen belül a tűzoltóságokat érintő elvárásokról beszélt a Fővárosi Tűzoltóparancsnokság szerdai állománygyűlésén Bakondi György, az OKF főigazgatója.

A katasztrófavédelmi törvénycsomagban lesznek olyan uniós elvárások alapján készülő szabályok is, mint a "kritikus infrastruktúrákkal" kapcsolatos szabályozás. Ilyen kritikus infrastuktúra például az elektromos ellátás: Bakondi György szerint elfogadhatatlan, hogy ha az időjárási viszonyok miatt áram nélkül maradnak települések, akkor azt sem lehet tudni, milyen telefonszámon érhető el a szolgáltató. A törvénycsomagban várhatóan helyet kap az önkormányzatok katasztrófavédelmi felkészítése, a készletezés szabályai vagy éppen a védekezési költség-normatívák rendszere.

A főigazgató szerint tovább kell erősíteni atűzoltók társadalmi megítélését és ennek meg kell látszania a juttatásokban is. Erősíteni kell a morált, hivatásos életpályamodellt kell felmutatni, hogy a tűzoltók tudják, életük kockáztatásáért cserébe pontosan mit kaphatnak, hogyan juthatnak előre. A főigazgató egyben kiemelte: véget kell vetni a kicsinyes, politikai hátterű vitáknak a tűzoltóságoknál, amelyeknek alapvető feladataikra, a mindennapi életet érintő problémák megoldására kell koncentrálniuk.

Az OKF részéről Bakondi György együttműködést ajánlott atűzoltóknak. Beszélt arról is, hogy vissza kell állítani az elmúlt 8 évben megszüntetett hatósági jogköröket, fejleszteni kell az állományt és az eszközöket, valamint a megelőzésre kell koncentrálni. A főigazgató kitért még arra, hogy módosítják a hivatásosok szolgálati törvényét, de hangsúlyozta: senki nem kerül rosszabb helyzetbe a mostaninál.

Bakondi György az értekezleten bemutatta az OKF igazgatóhelyettesét, Hoffman Imrét, aki a szakmai ügyekért felelős általános helyettes, a gazdasági ügyekért Tollár Tibor felel. Szentes Györgyöt, az OKF korábbi szóvivőjét a közvetlenül a főigazgató alá tartozó Ellenőrzési Szolgálat élére nevezték ki.

Bende Péter, fővárosi tűzoltóparancsnok a főigazgató szavaira reagálva azt mondta: az együttműködés erősítése a garancia arra, hogy a tűzoltóság megfelelhessen a kihívásoknak, ennek teljesítését kéri ő is a tűzoltóktól.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!