Magyarország

2010.07.16. 16:20

Az LMP nem támogatja Orbán alkotmánybíró-jelöltjeit

<p>Bándi Gyulát, Lehoczkyné Kollonay Csillát és Tóth Mihályt jelöli alkotmánybírónak az LMP - közölte a párt frakcióvezetője pénteken.</p>

Schiffer András hangsúlyozta, azért van három jelölt, mert véleményük szerint a pártok közti megállapodáshoz elegendő személyi javaslat kell. A frakcióvezető felháborítónak nevezte, hogy Orbán Viktor átiratban közölte, kit szeretne alkotmánybírónak, megelőlegezve a végső döntést. Ezzel a miniszterlenök feleslegessé teszi az eseti bizottságok munkáját, és puszta díszletté minősíti a parlamentet - jelentette ki Schiffer András.

Bándi Gyula a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) dékánja, a környezetjog elismert szaktekintélye. Lehoczkyné Kollonay Csilla az ELTE munka- és szociális jogi tanszékének vezetője, Tóth Mihály pedig büntetőjogász, a PPKE Büntetőeljárás-jogi és Kriminalisztikai Tanszékének, valamint a Pécsi Tudományegyetem Büntetőjogi Tanszékének vezetője. Az első Orbán-kormányban két évig rendészeti helyettes államtitkárként dolgozott.

Orbán Viktor szóvivője pénteken jelentette be, hogy a miniszterelnök-pártelnök Bihari Mihály volt Ab-elnök és Stumpf István, az első Orbán-kormány kancelláriaminisztere jelölését javasolja a Fidesz-KDNP-nek.

Az LMP frakcióvezetője botrányosnak illetve égbekiáltónak nevezte Orbán Viktor fellépését az ügyben. A miniszterelnöknek el kell döntenie, hogy valóban alkotmányos keretek között szeretne dolgozni, és ha igen, akokr ennek megfelelően is kell eljárnia - mondta. Schiffer András mélységesen alkotmányellenesnek minősítette a kormányfő üzenetét, mivel egy független hatalmi ágról van szó. Hozzátette ugyanakkor, hogy Bihari Mihály személye ellen nincs kifogásuk, a szakmai elvásároknak megfelel. Stumpf István ellenben nem alkalmas a posztra, hisz bár kiváló politológus, sem kiemelkedő elméleti szaktudással, sem 20 éves szakmai gyakorlattal nem rendelkezik - mondta Schiffer.

A kormánypártok tervei szerint az Országgyűlés csütörtökön szavazhat a házelnökről és az alkotmánybírákról. Bihari Mihály egyébként korábban is tagja volt a taláros testületnek, Stumpf István pedig az első Orbán-kormány kancelláriaminisztere volt. A 11 tagú Alkotmánybíróság Bihari Mihály és Kukorelli István megbízatásának lejártával 2008 óta csak 9 taggal működik.

- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!