Magyarország

2010.07.02. 11:55

Ausztrália nem adja ki Magyarországnak Charles Zentait

<p>Öt év után döntés született pénteken a náci háborús bűnnel vádolt, Ausztráliában élő Charles Zentai (Zentai Károly) ügyében: a férfit nem adják mi Magyarországnak.</p>

A gyanú szerint a most 88 éves Zentai 66 évvel ezelőtt Budapesten részt vett egy fiatalember, a zsidó származású Balázs Péter meggyilkolásában, amiért nem viselt sárga Dávid csillagot az utcán. A szövetségi bíróság felülbírálta a canberrai belügyi tárca határozatát, miszerint Zentait ki kell adni Magyarországnak.

Neil McKerracher bíró indoklásában azt mondta: az esetben számos olyan elem van, amely "semmilyen precedenssel nem támasztható alá."Emellett szerinte Brendan O Connor belügyminiszter tavalyi döntésekor nem vett figyelembe minden lehetőséget, például, hogy Ausztráliában ítélkezzenek a náci háborús bűnökkel vádolt férfi felett. "A humánusabb megoldást figyelmen kívül hagyták, amely összhangban lenne a nemzetközi törvényekkel"- mondta a bíró.

Azt egyelőre nem tudni, hogy fellebbez-e valaki a döntés ellen.

A feltevések szerint Zentai a náci Németországgal szövetséges magyar hadsereg tagjaként követte el a gyilkosságot 1944-ben. A háború után Ausztráliába emigrált férfi tagadja a vádat. Zentai Károlyra 2004-ben bukkantak a háborús bűnösök felkutatására specializálódott Simon Wiesenthal Központ nácivadászai. Kiadatási kérelmét 2005-ben juttatta el a magyar külügyminisztérium az illetékes ausztrál hatóságoknak. A kiadatás kérdése azóta húzódik. Zentai mindent megtett azért, hogy ne adják ki. Az ausztrál belügyminiszter 2009 novemberében járult hozzá a kiadatáshoz, de Zentai fellebbezést nyújtott be a döntés ellen.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!