Magyarország

2010.06.03. 06:03

Veszélyhelyzetet rendeltek el újabb két megyében

<p>Nógrád megyében fenntartják, Győr-Moson-Sopron és Jász-Nagykun-Szolnok megyében pedig elrendelték a veszélyhelyzetet a kialakult ár- és belvízhelyzet miatt.</p>

Navracsics Tibor, közigazgatási és igazságügyi miniszter a szerda este meghozott döntés után újságírók előtt elmondta: a bizottság először a vidékfejlesztési minisztérium és az országos katasztrófavédelmi főigazgató beszámolóját hallgatta meg az országot érintő árvízvédelmi helyzetről, majd döntöttek a Győr-Moson-Sopron és Jász-Nagykun-Szolnok megyei védelmi bizottság azon kéréséről, hogy a hatékonyabb védekezés végett rendeljék el a vészhelyzetet ebben a két megyében is. A KKB úgy döntött a Nógrád megyében elrendelt veszélyhelyzet egyelőre fenntartják.

A közigazgatási és igazságügyi miniszter elmondta: jelenleg körülbelül 2000 kilométeren, 4500-5000 ember védekezik az ár- és belvíz ellen. A honvédség katonái elsősorban Baranya és Győr-Moson-Sopron megyében dolgoznak, körülbelül 500-an vesznek részt a munkában. Őket a honvédelmi miniszter várhatóan csütörtökön meg is látogatja.

Navracsics Tibor hozzátette: a Nógrádban kedd este elrendelt veszélyhelyzetet biztonsági okokból egyelőre fenntartják, annak ellenére, hogy Hasznos és Pásztó környékén valamelyest már javult a helyzet, a bizottság döntését csütörtök újra értékelni fogják, és döntenek a veszélyhelyzet esetleges megszüntetéséről. Győr-Moson-Sopron megyében továbbra is a Cuhai-Bakonyér okoz gondot, a kihirdetett veszélyhelyzet Bőny térségében három települést, körülbelül 2-3000 embert érint.

Jász-Nagykun-Szolnok megyében az ár- és belvíz miatt is védekezni kell, - mint a miniszter fogalmazott - az egész Alföld víz alatt van. A Kormányzati Koordinációs Bizottság épp ezért elfogadta a megyei védelmi bizottság kérését, és elrendelték a veszélyhelyzetet, ez a megyében 51299 embert érint. Hangsúlyozta, nem az emberek kitelepítésről döntöttek, a most kihirdetett kormányrendelet szervezettebb, hatékonyabb védekezést biztosít. A megyében Jánoshida, Jászárokszállás, Jászberény, Jászdózsa, Jászjákóhalma és Jásztelek településeket érinti az elrendelt veszélyhelyzet. Ezeken a területeken a következő napokban súlyos problémákkal kell majd szembenézni.

Navracsics Tibor arról is beszélt, hogy Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a Bódva, a Sajó, a Hernád és a Zagyva áradása is gondot okoz, a következő napokban pedig igen nehéz helyzet alakulhat ki a térségben. Mint mondta, előfordulhat, hogy az M30-as autópálya miskolci csomópontját csütörtökön újra le kell majd zárni.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!