Magyarország

2010.06.17. 17:14

ÁRVÍZ - Még nincs döntés az újjáépítés finanszírozásáról

<p>A következő kormányülésen születhet döntés az árvízi kártérítések és az újjáépítés finanszírozásának módjáról.</p>

Addig egyelőre csak elképzelések vannak, ezek közül az egyik, hogy banki előfinanszírozás bevonása a magánházakban esett károk esetén - mondta a kárfelmérésekről és árvízi védekezés mostani állásáról Pintér Sándor belügyminiszter csütörtöki tájékoztatóján. A kárfelmérés mértéke a 90 százalék felé közelít, az eddigi - nem végleges - adatok alapján eddig 100 milliárdos a kár.

Magyarország az Unióhoz fordult segítségért, a Deutsch Tamás vezette tárgyalások eredményre vezettek, az EU megígérte a segítséget. Ennek mértéke még nem ismert. A pénzhez két módon lehet hozzájutni: vagy régiós szinten a szlovákokkal és a lengyelekkel közösen jelentkezve 3 milliárd eurós kárt bizonyítva, vagy önállóan jelentkezik Magyarország, ebben az esetben a bruttó nemzeti összjövedelemhez képest kell százalékos arányban kiszámolni a kárt, amelynek el kell érnie egy bizonyos mértéket ahhoz, hogy fizessen az EU - mondta a belügyminiszter.

A középületekben keletkezett kár finanszírozása központi irányítású projekt lesz. Bakondi György miniszteri biztos találkozik ez ügyben a vezető mérnökökkel. A magánházaknál egyelőre nem ismert pontosan, hogy mennyi volt biztosítva. Ennek kiderítése még tart. Az újjáépítés finanszírozásáról sincsenek még pontos adatok, csak elképzelések. Ezek szerint lehetséges, hogy bankok bevonásával előfinanszírozással oldják meg a magánházak újjáépítését. Elképzelhető, hogy az önkormányzatok képviselő testületei döntik majd el, hogy melyik házban esett valódi kár és melyikben nem. Ezek azonban elképzelések, döntést várhatóan a következő ülésén hoz a kormány - hangsúlyozta a miniszter.

A miniszter a biztosítatlan magánházak felújítása kapcsán hozzátette: "pénzt nem adunk senkinek" nem akarnak "ittas embereket az árokból kihúzni", mindenki átutalással kap csak pénzt.

Mindenütt az állam finanszírozza

A szúnyogirtást azokon a területeken, ahol veszélyhelyzetet hirdettek ki, mindenütt az állam finanszírozza, bármennyibe kerül. A munka egy részével már végeztek is, néhány helyen ismételni kell az irtást, a munkával várhatóan június 21-22 körül végeznek.

Jelenleg is árvízvédelmi készültség van 1800 kilométernyi védelmi szakaszon, majdnem 400 kilométeren van ebből rendkívüli készültség. Csökkent a kitelepítettek száma, 1300 körül van országosan, közülük 541-en borsodiak. A kárfelmérés tart.

Az elmúlt napok viharai is jelentős károkat okoztak, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyében csütörtökön reggel 9100 embernek nem volt megfelelő víz és áramellátása. Délelőtt a vízellátás megoldódott. Az áramellátás kapcsán a katasztrófavédelem vezetői az E-On áramszolgáltató vezetőivel tárgyalnak arról, hogy legközelebb milyen gyorsan tudnak reagálni az áramszolgáltatónál, milyen gyorsan tudják elhárítani a hibákat.

Az árvízi kárelhárítás eszközeire eddig 10 milliárd forintot költöttek állami pénzből. Az önkormányzatok 16 milliárdot kértek a vis major keretből, az árvíz eddigi költsége pedig 4 milliárd forint. A magán épületekben, ott, ahol már véget ért a felmérés, 10 milliárdos kárt mutattak ki. A további helyeken még szivattyúzás van, amit az omlásveszély miatt csak szakaszosan lehet végezni.

A mezőgazdaságban esett károk felmérése véget ért: 27 milliárdos a kár. Az állami utakban 10 milliárdos kár esett, az önkormányzati utak felmérése még tart. 100 százalékos kártérítést ott kapnak, ahol az utak átvágására a nagyobb baj megelőzése miatt volt szükség. Összesen 3119 házban esett valamilyen kár, 295 Borsodban összeomlott. A biztosítókhoz összesen 30 milliárd forintnyi kárbejelentés érkezett. Összességében 100 milliárdra tehető az eddigi kárösszeg és ráfordítás.

- Független Hírügynökség -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!