Magyarország

2010.06.07. 17:02

ÁRVÍZ - 538 millió forint adomány

<p>Ingyenesen hívható zöld számot indított hétfőn a Magyar Vöröskereszt hétfőn. Az inviteles 06-80-911-070-es számra főleg az árvízkárosultak hívásait várják, akik itt kérhetnek segítséget és tájékoztatást.</p>

A tájékoztatón elhangzott eddig 538 millió forint folyt be a Vöröskereszthez az árvízkárosultak megsegítésére. Habsburg György, a legnagyobb magyarországi segélyszervezet elnöke bejelentette azt is, hogy levelet írtak Orbán Viktornak, amelyben azt kérték a miniszterelnöktől, hogy az árvíz idejére függesszék fel az adományozók ÁFA kötelezettségét, mert így sokkal több támogatás érkezhetne a bajbajutottaknak.


2008-ig ÁFA mentesen lehetett tárgyakat, szolgáltatást adományozni, ez azonban megváltozott: előbb 20, majd 2009-től 25 százalék ÁFÁ-t kell az adományozóknak támogatásuk után befizetni. Emiatt a kötelezettség miatt azóta jelentősen kevesebb adomány érkezik a Magyar Vöröskereszthez. Habsburg György szerint, ha ezt a jogszabályt a kormány felfüggesztené, sokkal többet tudnának az árvízkárosultaknak segíteni.

A tájékoztatón elhangzott: a reggel 8-tól este 8-ig hívható zöld számon jelenthetik be az árvízkárosultak konkrét igényeiket, itt kérhetnek tájékoztatást, tanácsot is. Természetesen azok is hívhatják ezt a számot, akik felajánlásokat kívánnak tenni, amelyet a vöröskereszt helyi szervezetei juttatnak el oda, ahol a legnagyobb a szükség. Jelenleg leginkább tartós élelmiszerre, tisztító-, és fertőtlenítő szerekre valamint takarókra van a legnagyobb szükség - mondta Grubert Roland, a vöröskereszt katasztrófa-készenléti szakmai vezetője.

Grubert Roland közölte azt is: a vöröskereszt több mint 200 munkatársa és önkéntese a többi segélyszervezettel és a katasztrófavédelemmel egyeztetve segédkezik a legnagyobb bajban lévő településeken. Jelenleg a vöröskereszt feladata a többi között a kitelepítésekben való segédkezés illetve menedékhelyként kijelölt miskolci sportcsarnokban illetve a 3-4 iskolában a kitelepítettek étkeztetése elhelyezése. A szakmai vezető hozzátette: a gyorssegélyekre a vöröskereszt eddig 45-50 millió forintot költött. Az összegyűjtött 538 millió forint adományt pedig az újjáépítésre, így építőanyagokra szánják.
- Független Hírügynökség -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!