Magyarország

2010.06.30. 17:30

PSZÁF: félretájékoztatnak a banki ügyintézők

<p>A pénzintézetek magatartási kódexének elveivel ellentétes szóbeli tájékoztatást adtak több esetben a banki ügyintézők a próbavásárlásokkal ellenőrző felügyelőknek - közölte a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) szerdán.</p>

Ez azt jelenti, hogy nem hívták fel a figyelmet a kockázatokra például a megtakarítási termékkel kombinált hitel esetén, és a szabályozással ellentétes információt közöltek egyebek mellett az egyoldalú szerződésmódosítás lehetőségei kapcsán is.

A PSZÁF szerint ugyanakkor a hiányosságok ellenére a tájékoztatási gyakorlat javult valamennyit. Az ügyfelek számára például összehasonlíthatóbbá váltak a pénzügyi termékek, illetve az ügyintézők részletesebben ismertették az egyes konstrukciókat.

A PSZÁF munkatársai az elmúlt hetekben magukat ügyfélnek kiadva 12 pénzintézet - az Aegon Magyarország Hitel Zrt., az Allianz Bank Zrt., a Budapest Bank Nyrt., a CIB Bank Zrt., a Credigen Bank Zrt., az Erste Bank Nyrt., a K&H Bank Zrt., az MKB Bank Zrt., az OTP Bank Nyrt., a Raiffeisen Bank Zrt., az UCB Ingatlanhitel Zrt., illetve az UniCredit Bank Hungary Zrt. - egy-egy budapesti és vidéki fiókjában végeztek próbavásárlásokat áruhitelek, illetve lakáshitelek iránt érdeklődve. Azt ellenőrizték, hogy az ott kapott információk megfelelnek-e a közérhetőség és a teljes körűség követelményének, illetve az intézmények betartják-e a jogszabályok és Magatartási Kódex előírásait.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!