Magyarország

2010.06.07. 18:52

Mi lesz az ország tortája?

<p>Széchenyi-epres, túrógombóc- és szilvásgombóc-torta, ezek közül választják ki az ország tortáját augusztus elején</p>

20 nevező közül szakmai zsűri választotta ki azt a három tortát, amelyek versenyben maradtak az Ország Tortája címért idén. A hétfői megmérettetésen a versenymunkák közül a Széchenyi-epres, a túrógombóc- és a szilvásgombóc-torta jutott a döntőbe - mondat el a Független Hírügynökségnek Selmeczi László, a cukrászok ipartestületének ügyvezetője. Augusztus elején dől majd el a szigorú szakmai zsűri döntése alapján, hogy idén ebből a háromból melyik nyeri el a megtisztelő címet - tette hozzá. Ezzel egy időben hétfőn 36 pályamunkából kiválasztották a 2010-es év fagylaltját is, amely a Házias Vidámság fantázianevet viseli és egy fehércsokoládé alapú, szilvapálinkával szilvalekvárral és fahéjjal ízesített hűsítő édesség. A megálmodója a csákvári Csuta cukrászda mestere.

Az ország születésnapi tortájára 20 nevezés érkezett idén, soha ennyi finomságot nem indítottak még a megmérettetésen. A hétfői versenyen az első három helyezettet választották ki. Ezután, augusztus elején egy újabb megmérettetésen dől el, hogy a most tovább jutott Széchenyi-epres, túrógombóc- és szilvásgombóc-torta közül melyik nyeri el az év születésnapi tortája címet - mondta Selmeczi László.

3 éve jött az ötlet, hogy augusztus 20-ra, az ország születésnapjára elkészítik az Ország Tortájáját, amely akkor egy madártej-torta volt. A második évben a szatmári szilvatorta nyerte el a címet, tavaly pedig a pándi meggytorta vitte el a megtisztelő címet.

Az idei évben szintén ezen a napon mérték össze tudásukat a cukrászok az év fagylaltja címért. 2010 kötelező fagyija a csokifagylalt volt, amit étcsokoládéból kellett elkészíteniük a mestereknek. Összesen 36-an neveztek a versenyre a csokifagyijukkal, illetve 36 más fantázia fagylalttal. A hangsúly ebben az esetben a kreativitáson van, hogy milyen új ízeket tudnak kitalálni a cukrászok.

A 2010-es év fagylaltja a Házias Vidámság fantázianevet viseli és egy fehércsokoládé alapú, szilvapálinkával, szilvalekvárral és fahéjjal ízesített hűsítő édesség. A megálmodója a csákvári Csuta cukrászda mestere. Tavaly a zahertorta-fagylalt volt a befutó.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!