Magyarország

2010.06.28. 18:25

Megalakul az Alkotmányelőkészítő eseti bizottság

<p>Eseti bizottságot hoz létre az Országgyűlés az új alkotmány kidolgozásának előkészítéséhez. Az erről szóló előterjesztést hétfőn szavazta meg a parlament. A testületnek 45 országgyűlési képviselő lesz a tagja.</p>

Az eseti bizottság feladata az lesz, hogy áttekintse a hatályos alkotmányt, illetve határozati javaslatot terjesszen be az új alaptörvény alapvető elveiről 2011. június 30-ig.

Az Alkotmányelőkészítő eseti bizottságba a Fidesz 26, a KDNP 4, az MSZP 7, a Jobbik 6, az LMP 2 tagot delegálhat.

A testület elnökére és három alelnökére a kormánypárti, két alelnökére az ellenzéki képviselőcsoportok terjesztenek elő javaslatot a bizottsági tagságra jelöltek köréből.

A bizottság elnökének, alelnökeinek és tagjainak megválasztására a képviselőcsoportok vezetőinek javaslata alapján a házelnök terjeszt elő javaslatot az Országgyűlésnek, amelyről az vita nélkül határoz.

Az előterjesztésben az is benne van, hogy az eseti bizottság tagjai ezen munkájukért nem kapnak pénzt. A testület megbízatása akkor szűnik majd meg, ha elfogadják a tervezett alkotmány szabályozási elveire vonatkozó országgyűlési határozati javaslatot. 304 képviselő szavazott igennel, 16 nemmel, 48-an tartózkodtak a hétfői zárószavazáson.

A parlamenti bizottság mellett korábban egy szakértői alkotmányelőkészítő testületet is létrehoztak. A bizottság tagja Boross Péter volt miniszterelnök, Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, Szájer József és Schöpflin György néppárti EP-képviselők, Stumpf István, az előző Orbán-kormány kancelláriaminisztere, valamint Pozsgay Imre volt államminiszter.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!