Magyarország

2010.06.30. 18:20

Matolcsy György: 16 pont a 29-ből kész

<p>A kormány a 29 pontból álló első akcióterv első 16 pontjának végére ért, a jogszabály-módosítások tervezete készen áll - mondta Matolcsy György a szerdai kormányszóvivői tájékoztatón.</p>

A nemzetgazdasági miniszter szavaiból kiderült, hogy adómentes lesz a ház körüli munkákból származó jövedelem, július 1-jétől csak forinthitel esetén szabad jelzálogjogot bejegyezni ingatlanra, az ingatlanhitelesek gondjain enyhítő kivásárlásra pedig nyár végéig elkészül a törvényjavaslat. A kormány kitart amellett, hogy egyetlen állami szervnél se lehessen 2 milliónál többet keresni, így a jegybank elnöki székében sem.

Ötvennyolc törvényi és egy kormányrendelet-módosítás tervezetét készítette el a kormány. A parlament pénteken megkapja a törvényjavaslatokat - mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a szerdai kormányszóvivői tájékoztatón. Ezek tartalmazzák a kormány első akciótervének 29 pontjából a gazdaságot érintő 16-ot. A legfontosabbak a vállalkozások társasági adójának kedvezményes 10 százalékos kulcsának kiterjesztése 500 milliós bevételig, de az enyhítés július elsejéig visszamenőleges lesz, 250 milliós bevételi plafonig. Ugyancsak júliustól megszüntetnek 7, 2011-től pedig három kisadót.

Bevezetik az adórendszeren kívüli jövedelmet: a ház körüli munkából, idősek ápolásából, gyerekfelügyeletből származó jövedelem után mostantól nem kell szja-t és tb-járulékot fizetni, a munkáltatónak" havi 1000 forint regisztrációs díjat kell lerónia. Eltörlik az egyenes ági vér szerinti rokonok esetében az öröklési és ajándékozási illetéket. Megteremtik az otthoni pálinkafőzés adómentességét 50 literig, "a finánc nem teheti be a lábát" a házba - mondta Matolcsy György.

Augusztus végéig készül el a javaslat a nehéz helyzetbe került deviza- és forinthitelesek megsegítéséhez. Az úgynevezett eszközkezelő kivásárolja a tulajdonost a lakásból, majd bérleti díjat állapít meg. A fizetni nem tudók érdekében a most kormányrendeletben megtiltott kilakoltatási tilalmat törvényben is meg fogják erősíteni - mondta a nemzetgazdasági miniszter. Egy másik törvénytervezet szerint július 1-től - tehát visszamenőleg - csak forinthitel esetén szabadna jelzálogjogot bejegyeztetni.

Kész az a törvényjavaslat is, amelyben az év végéig moratóriumot rendelnek el a közüzemi díjak emelésénél.

Napokon belül lezárulhatnak a tárgyalások a bankadóról - mondta a miniszter. Ennek érdekében Matolcsy György mellett Fellegi Tamás fejlesztési miniszter és Varga Mihály, a Miniszterelnökség államtitkára bekapcsolódik az egyeztetésbe az érintett pénzügyi érdekképviseletekkel. A bankoktól 120, a biztosítóktól 36, a többi piaci szereplőtől (például befektetési alapok, lízingcégek, takarékszövetkezetek) pedig 30 milliárdot vár a kormány. A már törvényben rögzített idei 13 milliárdos különadóval együtt így jön össze a 200 milliárd, ami "kőbe van vésve" - fogalmazott Matolcsy György.

A korábban tervezett 3 helyett csak 2 évig kivetendő bankadó terheit a hitelintézetek esetében azzal enyhítené a kormány, hogy az eszközkezelő bevezetésével lényegesen csökkenhetne a bankoknál a bedőlt hitelű ingatlanok mennyisége, ami után sokkal kevesebb céltartalékot kell képezniük, vagyis több marad a nyereségből.

Az államháztartás idei hiányának 3,8 százalékon tartása érdekében a kormány takarékossági intézkedéseket is elhatározott szerdán. Zárolnak költségvetési fejezeteket 120 milliárd értékben, ami eszközök beszerzését és egyéb megszorítást foglal magában. Költségvetési felügyelőket küldenek olyan nagy intézményekhez, amelyek önállóan gazdálkodnak ugyan, de az államtól kapják a pénzt, ilyenek például egyetemek, kórházak. Ezzel akár 25 százalék megtakarítás is elérhető Matolcsy György szerint.

A két hónapnál hosszabb végkielégítésekre a költségvetési szektorban 98 százalékos extra szja-t vetnek ki. A miniszter szavaiból kiderült: ragaszkodnak ahhoz, hogy a közszférában senki se kaphasson 2 milliónál nagyobb fizetést. Matolcsy György konkrétan megemlítette a Magyar Nemzeti Bank elnökét, aki most négyszer ennyit keres, és ez szerinte erkölcsileg is elfogadhatatlan. A kormány levélben értesíti az EU-t szándékukról. Az Európai Központi Bank jóváhagyása kell ugyanis a javadalmazás megváltoztatásához.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!