Magyarország

2010.05.17. 15:10

VIHAR - BUDAPEST - Tízmilliós gyorssegéllyel segít a főváros

<p>Budapest - Tízmillió forintos gyorssegélyt biztosít a főváros a vihar és árvíz elleni vidéki védekezésekhez szükséges eszközökre - erről döntött Demszky Gábor főpolgármester.</p>

Budapestről már eddig is több százezer homokzsákot, fáklyákat, tábori ágyakat és szivattyúkat küldtek az időjárás és az árvíz miatt leginkább sújtott megyékbe. Budapesten az elmúlt két napban csaknem félezer eseményhez riasztották a fővárosi tűzoltókat, jelenleg is folyamatosan dolgoznak. A bejelentések egymás után érkeznek, így a tűzoltóknak sorrendet kell felállítaniuk. Első körben a közvetlen életveszélyt jelentő helyszínekre mennek ki, ezek leginkább azok, amikor elektromos vezetékekre dőlnek fák. Mivel itt az ELMŰ szakembereinek beavatkozása szükséges, a tűzoltók sokszor csak kordonnal körbezárják az adott területet és vagy ők vagy a rendőrök őrzik, míg az áramszolgáltató munkatársai kiérnek.

Sok gondot okoz a fővárosban, hogy a viharos erejű szél fákat dönt ki vagy faágakat tör le. A Fővárosi Közterület-fenntartó munkatársai eddig 200 köbméter fahulladékot szedtek össze az utakról, a munkájuk folyamatos. Közben a Főkert Zrt. emberei is megkezdték a fenntartásukban lévő parkok, közterületek ellenőrzését és megtisztítását a letört ágaktól, gallyaktól. Mivel a viharos időjárás - az előrejelzések szerint - folytatódik, arra kérik az embereket, hogy nem menjenek most parkokba és autóikkal se parkoljanak lehetőleg fák alá.

A Dunán nem várható jelentősebb árhullám, így a főváros támogatja azt, hogy minden nélkülözhető védelmi berendezést az árvízzel küzdő vidéki településekre szállítsanak. Eddig Borsod-Abaúj-Zemplén megyébe juttatták el a legtöbb eszközt: 200 ezernél is több homokzsákot, 10 ezer fáklyát, 200 tábori ágyat és szivattyúkat. További több tízezer homokzsákot szállítottak még Nógrád, Tolna, Veszprém és Fejér megyébe.

Demszky Gábor főpolgármester hétfőn elrendelte, hogy a főváros költségvetéséből 10 millió forintos gyorssegélyt biztosítsanak a vidéki védekezésre, további takarók, fáklyák, tábori ágyak, homokzsákok és világító berendezések beszerzésére.

- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!