Magyarország

2010.05.05. 16:45

Top 10 – Magyarország legkisebb városai

<p>Első hallásra bizony furcsának tűnhet, hogy egy ezer fős kistelepülés városi ranggal bír. Pedig higgyétek el, nincs ebben semmi különleges.</p>

A „nem a méret a lényeg" szólás, toposz mivolta ellenére - esetünkben - nagyrészt megállja a helyét. Nemcsak azért, mert a jelenkorban gyér lakosszámmal rendelkező városkáink közül jó néhány a történelem folyamán sokkal jelentősebb szerepet játszott, mint napjainkban, hanem takarosságuk, élhető környezetük okán. Mert mondja valaki, hogy nem sétál szívesebben mondjuk egy fákkal virágokkal szegélyezett zalakarosi, vagy éppen őriszentpéteri utcán, mint egy forgalmas, kipufogógázzal telített levegőjű világváros korzóján.

Magyarországon immáron 328 település rendelkezik városi ranggal, ezek jelentős része (mintegy 280 település) az utóbbi 100 évben nyerte el a városi rangot. A teljes népesség 64,6%-a él városban. De mi is kell ahhoz, hogy városnak hívjunk egy települést? A magyarorszag.hu szerint a várossá nyilvánítás legfontosabb feltételei között az alapellátásnál magasabb szintű vagy középfokú intézményi ellátórendszer, stabil gazdasági foglalkoztató létesítmények megléte, térségi szerep és kisvárosi átlagnak megfelelő közműhálózati kiépítettség szerepel. A városi cím építészeti feltételekhez is kötött, fontos, hogy a város megjelenésében is rendezett, központjában vagy központjaiban városias legyen. Emellett bizonyos kiemelkedő adottságok - mint például az idegenforgalom vagy a történelmi szerep - alapján kivételként is adományozható városi cím. Így már sokkal inkább érthető listánk jó néhány tagjának jogalapja - Nana.hu összeállítás.

A 10 legkisebb város

10.hely: Máriapócs 2130 lakos
Szabolcs–Szatmár–Bereg megyei kisváros európai hírű búcsújáró hely. A több mint 350 évvel ezelőtt épült Bazilika, Monostor és a Kolostor épülete, a Szabadidő Park horgásztavaival, a Szent János termálkút gyógyvize mind-mind felejthetetlen élményt nyújthat a Máriapócsra látogatóknak. A Szabolcs–Szatmár–Bereg megyei kisváros

9. hely: Balatonföldvár 2071 lakos
Az idén nagykorúvá lett különleges hangulatú kisváros a 19. században, a fürdőtelep alapításával nyerte el jelenlegi arculatát. Tipikusan az a Balaton parti település, amelyet nem csak nyáron érdemes meglátogatni.

8. hely: Gönc 2060 lakos
A Borsod megyei helyiség az ország legészakibb városi rangú települése. Az egykori német telepesfalut nyolcszáz éve lakják. A 2001-ben újra városi rangot kapott település egykor fontos szerepet töltött be a tokaj-hegyaljai borokkal való kereskedelemben, a 136,6 literes ún. gönci hordó mértékegységgé vált. Nevezetességei a Huszita-ház és a Pálffy-kastély.

7. hely: Gyönk 2051 lakos
Tolna megye középső részén, a Hegyháton elterülő Gyönk lakossága az első olyan a listán, amelynek lakossága túl a kétezer lakoson. Gimnáziuma már 1812 óta működik, Tolnai Lajos Gimnázium néven. A város nevezetessége még tájháza, és a Magyary-Kossa kastély.

6. hely: Pacsa 1904 lakos
A Pacsa név a nyelvtudomány mai álláspontja szerint „A Pál személynévnek a -csa kicsinyítő képzős becéző alakja”. Az egykor a Zalatelek névre hallgató Zala megyei városka, amely az 1950-es évekig járási székhely volt, a környék kereskedelmi, egészségügyi, oktatási és művelődési központja.

5. hely: Zalakaros 1764 lakos
A csaknem 800 éves Zala megyei településen 1962-ben találtak termálvizet, amelynek következtében megindult a fejlődés útján. Az 1997 óta városi ranggal bíró Zalakaros mára nemcsak a Kis-Balaton, de az ország egyik legszebb ékszerdobozának számít.

4. hely: Visegrád 1831 lakos
Visegrád történelmét bemutatni szűkös lenne néhány mondatban. A Dunakanyar szívében elterülő ezeréves település éke a híres Királyi Palota, amely az Európai Kulturális Örökség címet viseli. A gyönyörű környezeten és hangulatos szállodákon túl Visegrád legújabb kori kincse a termál- és ásványvíz, melyet a Lepence-völgyében található kutak segítségével 1400 méter mélyről hoznak a felszínre

A három legkisebb

3. hely: Igal 1336 lakos
Somogy egyik leghíresebb fürdőhelye az ország egyik legfiatalabb városa. A Kaposvártól 24, a Balatontól 40 km-re elterülő kisvárost majd’ ezer éve lakják, de a település legnagyobb lehetősége a gyógyító vízben rejlik, amelyet a múlt század negyvenes éveiben fakasztottak a régi vásártéren felállított fúrótorony segítségével.

2. hely: Őriszentpéter 1198 lakos
Az Őrség, s nem mellékesen az Őrségi Nemzeti park központjaként számon tartott Őriszentpéter Magyarországon egyedülálló szeres település, kilenc szerből áll. Vendégházak sora várja a csendre, és a gyönyörű természet élvezetére vágyókat.

1. hely: Pálháza 1062 lakos
A borsodi település, amely a krónikák szerint már az 1320 évek óta lakott, az ország legkisebb városa. Innen indul Magyarország legrégebbi erdei vasútja, amely 1888 óta működik, s jelenleg Pálháza - Kőkapu - Rostalló között szállítja a turistákat. Magyarország egyetlen perlitbányája- , s múzeuma is Pálházán található. Aki pedig hétvégén odalátogat, a Hegyközi Fesztiválon vadételfőző-versenyen, és Cadillac bemutatón vehet részt.
Forrás: www.nana.hu

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!