Magyarország

2010.05.17. 15:14

ORSZÁGGYŰLÉS - Navracsics: Ha hibákat követünk el, korrigáljuk azokat

<p>Ha hibákat követünk el, korrigálni fogjuk azokat - mondta hétfőn, az új összetételű Országgyűlés első munkanapján Navracsics Tibor. A kijelölt miniszterelnök-helyettes az első benyújtott törvények vitáját nyitotta meg.</p>

A hibák korrigálásának példájaként jelölte meg a politikus, hogy mint mondta, egy véletlen folytán kimaradt a miniszterek jogállásáról szóló törvénymódosításból egy törvényhely, amit a szocialisták rögtön úgy kommunikáltak, hogy a Fidesz emelni akarja a miniszterek fizetését. Navracsics Tibor leszögezte: erről szó sincs, csupán egy hibáról, amelyet már kijavítottak, és lehetőséget adnak a miniszterelnöknek arrra, hogy saját hatáskörben maximum 20 százalékkal csökkentse a miniszterek fizetését.

Navracsics Tibor az alkotmánymódosítás, a minisztériumok felsorolásáról szóló jogszabály és a jogállási törvény általános vitájának kezdetén azt mondta: a Fidesz tudatában van annak, hogy a kétharmados többség óriási felelősséget jelent. Hozzátette: azzal is tisztában vannak, hogy ez a hatalmas választói felhatalmazás ideiglenes és megelőlegezett, ennek megtartásáért a kormányzóknak minden nap meg kell dolgozniuk.

A beterjeszett az alkotmánymódosítás adja meg a keretét a kisebb parlament létrehozásának, amelyet 200 főban maximálnának. Szintén az alkotmánymódosítás ad lehetőséget a miniszterelnök-helyettesi poszt létrehozására. Ennek kapcsán Navracsics Tibor hangsúlyozta: a poszt létrehozása nem jelenti azt, hogy a miniszterek ne lennének egyenrangúak. A minisztériumok felsorolásáról szóló törvény az új kormányzati struktúrát határozza meg a 8 minisztérium felállításával. A központi államigazgatási szervekről, valamint a kormány tagjai és az államtitkárok jogállásáról szóló törvény módosítása ad lehetőséget a miniszterek fizetésének csökkentésére.
- Független Hírügynökség -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!