Magyarország

2010.05.13. 16:25

Nyilvánosak az átadás-átvételi dokumentumok

<p>Csütörtök délutántól valamennyi tárca honlapján elérhetővé válnak a minisztériumok és háttérintézményeik átadás-átvétellel kapcsolatos dokumentációi - közölte a kormányszóvivő.</p>

Szollár Domokos elmondta, ezekből az információkból pontosan meg lehet ismerni az ország helyzetét, amely a lehető legzökkenőmentesebbé teszi a kormányváltást.


A kormányszóvivői tájékoztatón Szollár Domokos bemutatta a sajtónak azt a 3 méteres papírköteget, amely az átadás-átvétel dokumentációját tartalmazza. Az adatok összeállításán március 17. óta több száz ember dolgozott, összesen több ezer munkaórát. Minden tárca saját beszámolót, illetve egy 10 oldalas összefoglalót készített az adott minisztérium helyzetéről. Szollár Domokos hangsúlyozta: az ország érdeke most az, hogy minél hamarabb átadják a kormányzást, sok érdemi válságkezelő intézkedést kell hozni ugyanis. Felelős, gyors és határozott kormányzásra van szükség, amiben a leköszönő kabinet minden segítséget megad - fogalmazott a kormányszóvivő.

Ami a tartalmat illeti, Szollár Domokos nem sokat árult el a dokumentáció konkrétumairól. Mint mondta, a tárcák szakmai feladataikról, a folyamatban lévő projektekről, azok felelőseiről, valamit az esedékes jogalkotási feladatokról számolnak be. Tételesen szó esik bennük az uniós társfinanszírozási projektekről, az ezzel kapcsolatos kifizetésekről, illetve a személyzeti feladatokról is, a jelenlegi állománytáblával együtt. Március elseje óta kinevezési moratórium van érvényben, az új kormánynak azonban új vezetőket kell kinevezniük - hangzott el. A költségvetési helyzet az április 30-i állapotot tükrözi, a vagyon- és eszközleltár a 2009. december végi helyzetről számol be. A dokumentumokban az egyes tárcák belső ellenőrzési terve, a hozzájuk tartozó háttérintézmények bevételei és kiadásai, valamint üzleti terveik is szerepelnek - mondta Szollár Domokos.

A tárcák vezetői úgynevezett teljességi nyilatkozatot írtak alá, amelyben felelősséget vállaltak az adatok és információk valódiságáért. A dokumentumok a kockázati tényezőkre is kitérnek. Szollár Domokos emlékeztetett arra: a 205 milliárd forintos költségvetési tartalékból mindössze 18 milliárdot költött el a kormány, így a fennmaradó összeg megfelelő tartalék lehet ezeknek a kockázatoknak a kezelésésre. Magyarország jövő évi EU-elnökségéről külön dossziét készített a kormányzat - tette hozzá.

Újságírói kérdésre a kormányszóvivő elmondta, a nyilvánosságra hozott dokumentumok között minősített adatok és a nemzetbiztonsági szolgálatok jegyzékei nem szerepelnek, az új kormány azonban ezeket is megismerheti majd. Hasonló a helyzet a folyamatban lévő, több ezer peres üggyel - hangzott el.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!