Magyarország

2010.05.18. 17:47

Még 2 nap az adóbevallásig, de...

<p>Nem bünteti meg az APEH azokat, akik azért nem adják le a közelgő határidőre a személyi jövedelemadó vagy társasági adó bevallásukat, mert a rendkívüli időjárás akadályozta őket.</p>

Ilyen lehet például, ha árvízi védekezésben vett részt az adózó. Ilyen esetben az akadályok megszűnte után kell beadni az adóbevallást, illetve megfizetni az adót. A szankció úgy kerülhető el, ha a leadással vagy befizetéssel egy időben igazolási kérelmet nyújt be a rendkívüli helyzet miatt megkésett adózó, aki ezzel kimentheti késedelmét. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyeieknek azonban még ezt a kérelmet sem szükséges benyújtaniuk, mivel ott hivatalosan kihirdetett vészhelyzet van.


Az elektronikus úton benyújtott bevallások esetén az igazolási kérelmet papíron kell eljuttatni az adóhatósághoz. Ezáltal az adózó olyan helyzetbe kerül, mintha a kötelezettségét határidőben teljesítette volna. Ebben az esetben a késedelmes teljesítés miatti szankció kiszabásától az adóhatóság eltekint. "Mivel Borsod-Abaúj-Zemplén megyében kihirdetett veszélyhelyzet áll fenn, ezért a térségben a természeti körülmények által akadályoztatott ügyfél részéről nem szükséges részletes indoklás az igazolási kérelemben, elegendő a veszélyhelyzetre való hivatkozás" - közölte kedden az APEH.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!