Magyarország

2010.05.22. 19:20

Kormányprogram - "Itt az idő, hogy megteremtsük a szociális biztonságot!"

<p>A szociális biztonság területén nyolc kiemelt rész köré fonja programját az Orbán-kormány: a családok erősítése és a gyermekvállalás támogatása, az idősek tisztelete, megbecsülése és biztonsága, a fogyatékossággal élők helyzetének javítása, a szociális, gyermekjóléti szolgáltatások fejlesztése, a cigányság körülményeinek javítása, beilleszkedésük elősegítése, a nyomor enyhítése, az otthonteremtés, a lakhatás támogatása, végül az ifjúság és a sport.</p>

A kormányprogram nyolc nagy területet jelöl meg, amelyeken a szociális biztonság nyugszik. A családok és a gyermekvállalás támogatásakor arra törekszenek, hogy a gyermekvállalás ne legyen szegénységi kockázat. A munkaerőpiac nem lehet akadálya annak, hogy a családok annyi gyereket vállaljanak, amennyit szeretnének - olvasható a programban, amely hatékony napközi gondozást, a szünidők idején felügyeletet és pihenést tervez a gyerekek számára. Emellett azt tervezik, hogy fokozottan elismerik azoknak a szülőknek, családoknak többlet-teljesítményét, amelyek a nemzet gyarapodásához, a szociális piacgazdaság fenntarthatóságához gyermekek nevelésével is hozzájárulnak.

Az időseket szolgáló politika lesz a szociális biztonság egyik sarokpillére - ígéri a kormányprogram. Ez a nyugdíjak vásárlóértékének megőrzését is jelenti. Fontos cél, hogy megőrizzék az idősek aktivitását. Az idősek napi megélhetési gondjainak enyhítése mellett arra is figyelni fognak, hogy a családok generációs együttélése ismét visszanyerje létjogosultságát a társadalmi együttélésben, az otthonban élők számára pedig megteremtik a személyre szabott szolgáltatásokat - áll a programban.

A fogyatékossággal élők esetében kiszámíthatóságot akar a következő kormány, amely kidolgozza, hogy az oktatási rendszer minden szinten alkalmas legyen a speciális igények kielégítésére. Segélyközpontúság helyett munka- és foglalkoztatás-központú ellátást szeretnének. A szociális és gyermekjóléti ellátásokban vissza kell állítani itt dolgozók megbecsülését, a gyermekeknek célzott eljárásmódok elsajátításának lehetőségét és az ezekhez közvetlenebb hozzájutást kell támogatni a program szerint.

A cigányság problémáit nemzeti ügyként, s nem pusztán szegénypolitikaként kell kezelni - olvasható a következő alfejezetben. A célok közt található az is, hogy felelős társadalompolitikai válaszok kellenek, megállítva a ma népszerű bűnbakképzést. Emellett a tanulás-munka kiemelkedési útját választhatóvá tenni, a cigányság társadalmi beilleszkedésének lelki és fizikai akadályait lebontani.

A nyomor enyhítése érdekében a további leszakadás megakadályozása az egyik cél, a másik a banki és közüzemi tartozást felhalmozók lakhatásának megoldása a kormányprogram szerint. Megoldási lehetőségként említi a program az adományok áfamentességének visszaállítását, a jómódúak adományozási kedvének visszaállítását. Az ifjúsági politikában fontos tényezőként említi a program a tanárok megbecsülésének és tekintélyének helyreállítását. Az államnak kiemelt szerepet kell vállalnia a testnevelési óráktól a szabadidős sportok, a tömegsport támogatásán át a gazdasági ösztönzők kialakításáig.

- Független Hírügynökség -

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!