Magyarország

2010.04.14. 14:41

VÁLASZTÁS 2010 - Szinte tükrözte a pártok eredménye a médiamegjelenésüket

<p>Az országgyûlési választások elsõ fordulója elõtti három hétben a pártok miniszterelnök-jelöltjeinek médiajelenléte szinte hajszálra pontosan tükrözi pártjaik választási eredményét, kivéve az MDF-et.</p>

Ez derül ki az IMEDIA médiafigyelõ elemzésébõl, amelyet szerdán tettek közzé. A kutatás szerint az MDF médiaszereplése valamivel jelentõsebb volt az LMP-énél, de a párt elsõ fordulós választási eredményében ez nem jelent meg.
A médiafigyelõ azt vizsgálta március 10-e és április 9-e között, hogy a pártok és azok képviselõi mennyire tartják fontosnak a média befolyásoló erejét, illetve vonható-e párhuzam médiaszereplésük és választási eredményük között. Ebben az idõszakban a pártokról összesen 38 446 darab anyag jelent meg a nyomtatott, elektronikus és online médiában. A Fidesz, az MSZP, a Jobbik, az LMP és az MDF médiamegjelenését vizsgálták.

A miniszterelnök-jelöltekrõl összesen 7774 darab anyag (cikk, nyilatkozat, interjú, közlemény stb.) jelent meg, ezek megoszlása majdnem ugyanazt az eredményt hozta, amit a választások elsõ fordulója. Orbán Viktor egy hónap alatt összesen 3600 megjelenést produkált, ennyit említették a nevét - ez az összes megjelenés 47 százaléka, és csaknem hat százalékkal kevesebb a Fidesz elsõ fordulós választási eredményénél.

A szocialista Mesterházy Attiláról szóló cikkek megoszlása 19 százalékos, ami gyakorlatilag azonos az MSZP 19 százalékos eredményével. A jobbikos Vona Gábor 15 százalékot ért el a megjelenési versenyben, míg pártja az elsõ fordulóban a szavazatok valamivel több mint 16 százalékát szerezte meg. Az LMP-rõl az IMEDIA vizsgálata szerint az összes cikk 5 százaléka szólt, míg a párt elsõ fordulós eredménye 7 százalék felett volt.

Az MDF esetében jelentõs az eltérés: Dávid Ibolya pártelnök a vizsgált anyagok 7, Bokros Lajos miniszterelnök-jelölt pedig 13 százalékukban szerepelt, a párt azonban a szavazatok 3 százalékát sem szerezte meg. Az elemzés szerint a különbség valószínûleg abból adódik, hogy a két politikushoz kapcsolódó "médiapotenciál" sokkal nagyobb volt pártjuk politikai súlyánál.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!