Magyarország

2010.04.13. 16:36

OVI: mindent megtesznek, hogy ne legyen gond a második fordulóban

<p>A választási szervek mindent meg fognak tenni a törvényes keretek között annak érdekében, hogy ne forduljon elõ a második fordulóban az a torlódás, amelyet az országgyûlési választások elsõ fordulójában lehetett tapasztalni sok helyen.</p>

Ezt Virág Rudolf, az Országos Választási Iroda (OVI) vezetõje mondta kedden, az Országos Választási Bizottság (OVB) ülése elõtt.

Az OVI szerint a helyi választási bizottságokat nem lehet hibáztatni a történtekért. Virág Rudolf emlékeztetett arra: a probléma gyökerét egy 2007-ben született rendelkezés adja, amely egy településen csak egyetlen szavazókörben engedélyezi az igazolással szavazást. A jegyzõknek csak rendkívül korlátozott mozgásterük van, hogy gyorsítsák a voksolást, mivel a törvény aprólékosan szabályozza lehetõségeiket. Az EP-választásokon feleannyi ember vett részt, mint az országgyûlési választásokon, és csak 22 ezren kívántak igazolással szavazni. A szokásosnál 2-3 szor nagyobb terhelés most vasárnap jelentkezett elõször - hangsúlyozta az OVI vezetõje.

Szigeti Péter OVB-elnök egyetértett azzal, hogy a jogalkotó felelõs a problémáért. Végrehajthatatlan szabályozásról van szó, amely egy rendkívül szûk keresztmetszetet hozott létre. Mindennek tetejébe az OVB alul volt informálva, ami "nem segítette elõ az adekvát döntések meghozatalát" - fogalmazott.

Virág Rudolf szerint egyébként az egyik legnagyobb probléma az volt, hogy sokan korábban nem kértek jegyzõi igazolást arról, hogy máshol szeretnének szavazni. Az így voksolók 95 százaléka vasárnap, helyben kért ilyen igazolást, ez pedig sokkal inkább meghosszabbította az eljárást.

Fazekas Mariann, illetve Bordás Vilmos OVB-tagok a tapasztalatok összegzése után alapos felkészülést javasoltak a második fordulóra. Ennek megfelelõen például Fazekas Mariann kezdeményezte, hogy készüljön percekre lebontott menetrend arról, hova milyen információ érkezik, megtörténik-e idõben a választási igazgatásban résztvevõk pótlólagos tájékoztatása a második forduló tudnivalóiról, valamint javasolta, hogy minden egyes szavazókörben legyen elõzetesen ismert az igazolással szavazók létszáma.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!