Magyarország

2010.04.14. 16:51

Oszkó: nem úriemberhez méltó magatartás a Fidesz állítása

<p>Nem úriemberhez méltó magatartás azt állítani, hogy mindent felégetünk magunk után - mondta szerda délután Oszkó Péter pénzügyminiszter Szííjártó Péter (Fidesz) szavaira reagálva, hogy a kormány "kiüríti a kasszát".</p>

Oszkó szerint a költségvetés tartalékainak 91 százaléka a következõ kormány rendelkezésére áll, a kasszát a lehetõ legjobb állapotban tartják számukra. A hiány pedig annyi lesz, mint a 2002-es kormányváltáskor, pedig akkor válság sem volt - tette hozzá.

A következõ kormány hivatalba lépéséig a lehetõ legjobb állapotban tartják a kasszát, minden szám ismert a költségvetésben.. A 205 milliárdos tartalék 91 százaléka rendelkezésre fog állni, csak az általános tartalék idõarányos részét költötték el eddig - mondta Oszkó Péter rendkívüli sajtótájékoztatón. Egy órával korábban Szíjjártó Péter, a Fidesz elnöki kabinetjének vezetõje azt fejtegette, hogy a mostani kormány kiüríti a kasszát, emiatt a következõ kabinetnek rendkívüli intézkedéseket kell hoznia, bár konkrétumokról nem beszélt.

A hiány május végére akkora lesz, mint volt a 2002-es kormányváltáskor, pedig akkor nem volt válság, a gazdaság növekedett, a Fidesz-kormány mégis az éves deficit-elõirányzat 81 százalékát már május végére "teljesítette" - mondta a pénzügyminiszter. Amikor a mostani hiányt tervezték, eleve abból a feltételezésbõl indultak ki, hogy az önkormányzatoknál keletkezõ hiány idén nagyobb lesz, mint a bruttó hazai termék (GDP) arányában tavaly mért 0,3 százalékos deficit - mondta Oszkó arra az ellenzéki kifogásra, hogy a szerda délelõtt ismertetett adatokban nincs benne a helyhatóságok hiánya.

Az idei 3,8 százalékos hiány tarthatóságával kapcsolatban azt mondta a pénzügyminiszter, hogy a Magyar Nemzeti Bank és a Költségvetési Tanács tizedszázalékokban mérhetõ kockázatokat említ.. Komolytalan azt mondani ennek alapján áprilisban, hogy december végére tarthatatlan lesz a költségvetés - mondta Oszkó Péter. "Nem úriemberhez méltó azt állítani, hogy mindent felégetünk magunk után" - szögezte le Szíjjártó szavai kapcsán a pénzügyminiszter, megismételve ajánlatukat, hogy bármely fideszes politikusnak minden tételt, számot megmutatnak.

A Fidesz kifogásolja azt is, hogy a kormány nem számítja be a hiányba az állami vállalatok konszolidációs igényének költségét. A pénzügyminiszter szerint ezek az adósságok sok év alatt halmozódtak fel, az idei évben teljesíthetõ cél a növekedés megállítása, az adósság rendezésére késõbb kerülhet sorra, amikor a költségvetés megerõsödik. Megismételte azon tételüket, hogy nem lenne célszerû egyszerûen leírni a vállalatok adósságát, mert az nem ösztönözné azokat hatékonyabb mûködésre. Rejtett, késõbb a Medgyessy-kormány által konszolidált tételek 2002-ben is voltak, csak az állami Magyar Fejlesztési Banknál - mondta még Oszkó.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!