Magyarország

2010.04.29. 17:56

Orbán tárgyalna Oroszországgal a Mol kapcsán

<p>Orbán Viktor megválasztása után mihamarabb szeretne tárgyalni Oroszországgal a Mol magyar olajvállalat tulajdonosi rendszerében kialakult helyzetrõl, hogy rendezzék az "áldatlan állapotokat" .</p>

Erről számolt be a Fidesz elnöke csütörtökön újságírók elõtt kérdésre válaszolva.

A Mol csütörtöki budapesti közgyûlésén ezúttal sem vehetett részt az olajipari társaság legnagyobb egyéni részvényese, az orosz Szurgutnyeftyegaz, amely tavaly márciusban vette meg az osztrák OMV-tõl a 21,2 százalékos részvénycsomagot (az akkori tõzsdei árfolyam dupláján), ám az ügylet kapcsán több hivatalos vizsgálatot indított. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) a napokban zárta le eljárását, nem találva törvénysértést.
Az orosz cég azonban még mindig nincs bejegyezve a részvénykönyvbe, ezért részt sem vehetett a közgyûlésen. A Mol részvényesei a tavalyi közgyûlésen egyébként gyorsan úgy módosították az alapszabályt, hogy amely nagyobb tulajdonos nem fedi fel a "végsõ haszonszerzõig" tulajdonosi szerkezetét, az nem gyakorolhatja tulajdonosi jogait. A Szurgutnyeftyegaz - amely a vélekedés szerint különféle, részben off shore-cégek láncolatán keresztül vásárolta be magát a Molba - még nem tett eleget ennek, hanem pert indított.

Orbán Viktor csütörtökön emlékeztetett rá, hogy 2007-ben ellenzéki frakcióként is támogatták az úgynevezett lex Mol elfogadását. Kormányra kerülése esetén pedig Orbánnak "határozott szándéka," hogy a nemzetgazdasági szempontból kiemelt vállalatok is hasonló állami védelemben részesüljenek. A Fidesz elnöke szerint ezért is kell tárgyalni az orosz felekkel, mert a jelenlegi helyzet sem a magyar, sem az orosz államnak, sem pedig a két érintett cégnek nem jó.
- Független Hírügynökség -

Címkék#MOL#Orbán

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!