Magyarország

2010.04.14. 16:35

Nem értenek egyet az adórendszer átalakításáról szóló javaslatokkal

<p>Kifejezetten rossz irány lenne az egyszerû adórendszerek megszüntetése akkor, amikor a legfontosabb, hogy a vállalkozások adminisztrációs terheit csökkentsék.</p>

Gazdasági és társadalompolitikai szempontból is aggályosak azok az adójavaslatok, amelyek a napokban jelentek meg, egyebek mellett az EVA és az EKHO eltörlésérõl - olvasható a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara szerdai állásfoglalásban..
A kamara szerint az itthoni vállalkozói és adórendszer átalakítására tett javaslatok egyértelmûen azt mutatják, hogy egyes szervezeteknek az adórendszer átalakításával kapcsolatban az egyéni érdek még mindig fontosabb a helyi vállalkozásfejlesztési érdekekkel szemben. Fontos, hogy a helyi viszonyoknak megfelelõ adópolitika alakuljon ki, de úgy tûnik, utóbbi nem fontos a javaslatok kidolgozóinak - közölték.

A javaslatok azért is aggályosak, mert megvalósításukkal teljesen megszûnne a hagyományos kisiparos és kiskereskedõi forma, valamint százezer fõs munkanélküliséget gerjesztenének, mert a munka nélkül maradó egyéni vállalkozók a munkaerõpiacon nem találnának maguknak állást. Bizonyos vállalkozói formák attól még lehetnek hasznosak, hogy nem tipikusak a határon túl - vélik a kamaránál. Hozzátették: óvakodni kell attól, hogy teret engedjenek a nemzetközi szervezetek vállalkozásokat érintõ "sablonosítási" elképzeléseinek, egy-egy szabályozás kialakításánál a helyi vállalkozások véleménye meghatározó ugyanis elsõsorban.

Korábbi sajtóhírek szerint eltörölnék az egyszerûsített közteherviselési hozzájárulást (EKHO), az egyszerûsített vállalkozó adót (EVA), a kisadókat és az iparûzési adót azok a nemzetközi gazdasági szervezetek, melyek négy fõ pontban tettek javaslatokat egy új kormánynak a versenyképesség javítására. Szerintük az adórendszerben idegen az õstermelõi és egyéni vállalkozói mûködés is, ezek megszüntetését is javasolják. Terveiket a hónap elején ismertették a szervezetek.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!