Magyarország

2010.04.29. 17:35

Navracsics miniszterelnök-helyettes, Varga Mihály a miniszterelnök államtitkára lesz

<p>Újabb kormányzati vezetõket nevezett meg Orbán Viktor a Fidesz elnöke csütörtökön Budapesten.</p>

Eszerint Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes lesz és egyben a közigazgatási és igazságügyi miniszter is, Varga Mihály a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) helyébe lépõ Miniszterelnökséget vezeti majd a miniszterelnök államtitkáraként, Szijjártó Péter pedig a kormányfõ és a Miniszterelnökség szóvivõjeként dolgozik az új kormány megalakulása után. Orbán hangsúlyozta: ez utóbbi poszt nem egyenlõ a kormányszóvivõséggel, amelynek kialakítása és megnevezése Navracsics Tibor feladat lesz. A Fidesz elnöke hozzátette: Navracsics Tibort felkérte, hogy hétfõn délelõttre hívjon össze a leendõ kormánytagok számára egy elõkészítõ megbeszélét a Parlamentbe, amelynek második fele nyilvános is lesz.

Orbán Viktor már korábban megnevezte Martonyi Jánost, mint a Külügyminisztérium (KüM) vezetõjét, azonban sem újabb minisztereket, sem újabb minisztériumokat, sem pedig a minisztériumok számát nem árulta el csütörtökön. Annyit ugyanakkor elmondott, hogy bár nem lesznek csúcsminisztériumok, de kevesebb lesz a miniszter és õk átfogóbb területeket felügyelnek majd, valamint hogy visszaállítják a közigazgatási államtitkári posztot is. Orbán azt is elárulta, hogy a Miniszterelnökségen belül fõtanácsadóként többek között Szapáry György segíti majd a kormányfõ munkáját.

A pártelnök elmondta: a Miniszterelnökség a kormányfõ politikai központja lesz. Ennek keretein belül új alapokra kell helyezni a miniszterelnök kapcsolatát az emberekkel, a nyilvánossággal, a sajtóval és a médiával is. Orbán szerint a miniszterelnök dolga alapvetõen más lesz, mint az elõzõ nyolc évben volt, hiszen a kormányfõ nem az ország tulajdonosa, az emberek fõnöke, vagy egy vállalat vezetõje, hanem egy közösség tagja, akiktõl vezetõi feladatot kapott.

Varga Mihály leendõ miniszterelnöki államtitkár közölte: a Miniszterelnökség létszáma kevesebb mint fele lesz a jelenlegi miniszterelnöki kabinetének.

Navracsics Tibor leendõ miniszterelnök-helyettes feladata lesz majd a minisztériumok munkájának összehangolása. Navracsics elmondta: a magyar demokráciába vetett hit megerõsítését tartja elsõdleges céljának. Ennek érdekében a közigazgatást és a politikát szét kell választani, hogy az állam ismét a közjó képviselõje és megteremtõje legyen.

Orbán Viktor az esetleges kormányzati átalakításokról szólva elmondta: nincs idõ költözkedésre, a munkát azonnal meg kell kezdeni, nem kaphat elsõbbséget semmilyen átszervezés a tényleges munkával szemben.

A politikus úgy véli: az emberek gyökeresen mást várnak az új kormánytól és az új miniszterelnöktõl, mint ami eddig volt: hogy felépítsék a nemzeti együttmûködés rendszerének felépítése. Ebbe pedig Orbán szerint "sem rang-kórság, sem kormányzati dáridó nem fér bele."

Kérdésre válaszolva Orbán Viktor elmondta: Sólyom László köztársasági elnök esetleges utódlásával a Fidesz eddig nem foglalkozott, meg fogják majd a kérdést vitatni, de csak a maga idejében, jelenleg a kormányzati munka beindítása sokkal fontosabb.

A közigazgatási rendszerben az esetleges leépítésekrõl szólva Orbán hozzátette: komoly átrendezésre lehet számítani, egész intézményeket is megszüntethetnek majd, de csak az átrendezés után lehet ennek levonni a személyi, állománybéli következményeit.

A további menetrendrõl szólva a Fidesz elnöke elmondta: a parlament alakuló ülése elõtt is már elkészítenek egy olyan törvénycsomagot, amely a legfontosabb intézkedéseket tartalmazza és ezt már a Fidesz elnöksége egy körben tárgyalta is.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!