Magyarország

2010.04.28. 14:51

MSZP-LMP: az egyötöd sem lesz meg

<p>Fontos ellenzéki jogosítványtól esik el a következõ parlamentben az MSZP és az LMP, mert a két frakciónak együtt is csak 75 mandátuma lesz várhatóan, ez pedig kevesebb, mint az összes képviselõ egyötöde, amivel vizsgálóbizottság létrehozása kezdeményezhetõ. Az errõl is rendelkezõ Házszabály viszont kétharmaddal módosítható.</p>

Az összes képviselõ egyötödének szavazatát kívánja meg a parlament Házszabálya az egyik fontos ellenzéki jogosítvány, a vizsgálóbizottság létrehozásának kezdeményezéséhez. Ez a 386 fõs Országgyûlésben 78 fõ, az MSZP-nek 59, az LMP-nek pedig 16 képviselõje lesz, ketten együtt tehát 75 mandátumot birtokolhatnak. Az elsõ Orbán-kormány idején ugyan végül egyetlen vizsgálóbizottság megalakítását sem szavazta meg a Fidesz-vezette többség, most viszont az sem fog kiderülni, a következõ négy évben is így lenne-e.

A Jobbik lesz a mérleg nyelve a négyötödös szavazattöbséget kívánó ügyekben, ha ezeket a Fidesz kívánná átvinni a parlamenten, de ehhez nem tudja megnyerni az MSZP és az LMP jóváhagyását.. Ekkora arány szükséges a Házszabálytól eltérõ tárgyalás esetén, amikor - sürgõs esetben - egyben tartják meg egy javaslat általános és részletes vitáját, majd mindjárt a végszavazást is. Négyötöd kell a kivételes eljáráshoz, amikor kijelölt bizottságban zajlik a javaslat vitája.

Mindezek a jelenleg hatályos Házszabály elõírásai. Ezek megváltoztatásához viszont elegendõ a kétharmados szavazattöbség.
- Független Híürgynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!