Magyarország

2010.04.12. 13:21

MSZP: Kérjen bocsánatot a Fidesz!

<p>A Fidesznek bocsánatot kell kérnie az MSZP-tõl, a kormánytól és a választóktól, amiért vasárnap néhány választókörzetben hosszú sorok alakultak ki - mondta hétfõn az MSZP szóvivõje.</p>

Nyakó István szerint Nyitrai Zsolt fideszes képviselõ 3 évvel ezelõtt benyújtott és elfogadott módosító javaslata miatt nyúlt ilyen hosszúra a választás. A szocialisták megvizsgálják, hogy az átjelentkezõk szavazóköreiben teljesen más eredmény született-e, mint a szomszédos szavazókörökben. Amennyiben bebizonyosodik, hogy szervezett, csoportos átjelentkezés történt, akkor bejelentést tesznek.

Az idei az elsõ olyan országgyûlési választás, amikor a lakóhelyüktõl távol szavazók egy választókerületen belül csak egy szavazókörben adhatják le a voksukat. Emiatt több helyen is kígyózó sorok alakultak ki. Mivel este hét órakor is sokan vártak még arra, hogy szavazhassanak, az Országos Választási Bizottság meghosszabbította a kampánycsendet

Az Alkotmánybíróság a legutóbbi 2006-os országgyûlési választások után hívta fel az Országgyûlés figyelmét arra, hogy pontos szabályozásra van szükség az átjelentkezésekkel kapcsolatban. 2007-ben ötpárti egyeztetés volt a témában. Ezen Nyitrai Zsolt, a Fidesz képviselõje javasolta, hogy azokon a településeken, ahol több szavazókör van, jelöljenek ki egy szavazókört az átjelentkezõk fogadására. Ezt biztonsági okokkal magyarázta a politikus. A törvénymódosítást végül ötpárti egyeztetés - és egyetértés- után Bajnai Gordon, akkori önkormányzati miniszter nyújtotta be a parlamentnek, amely azt ellenszavazat nélkül fogadta el.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!