Magyarország

2010.04.15. 16:26

Minden kiviteli vámeljárás elektronikus úton történik

<p>Megvalósult a kiviteli vámeljárások teljes körû elektronikus ügyintézése 2010 elsõ negyedévében.</p>

Az elektronikus vám - e-vám - kezdeményezés fõ célja az volt, hogy a papír alapú ügyintézést közösségi szinten modern, versenyképes módszerre cseréljék.

A Vám- és Pénzügyõrség Országos Parancsnokságának tájékoztatása szerint Magyarországon a kiviteli vámeljárásoknál 2009-ben szûnt meg a papír alapú forgalom, az export-vámkezelések 88 százalékát sikerült már elektronikus úton intézni. Ez tavaly körülbelül 420 ezer vámkezelést jelentett. 2010 elsõ negyedévében már 100 százalékban megvalósult az elektronikus kiviteli vámkezelés. Három hónap alatt több mint 132 ezer ilyen eljárást hajtottak végre.

A behozatali vámeljárások elektronizálása is növekszik. Tavaly 45 százalékos volt az arány a papír alapú eljárásokhoz képest, 2010 elsõ negyedévében ez már 71 százalék. A cél a behozatali vámeljárások tekintetében a 100%-os elektronizálás az Európai Unió valamennyi tagállamával együttmûködésben, megteremtve ezzel a biztonságos, modern és gyors szolgáltatást ezen a területen is.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!