Magyarország

2010.04.18. 07:21

Mi múlik a kétharmadon? - Vasárnapi Hírek

<p>Rendkívül erős felhatalmazást kap a Fidesz, ha az országgyűlési választások második fordulója után úgy alakíthat kormányt, hogy a parlamentben kétharmados többsége van.</p>

A Vasárnapi Hírek felsorolja azokat az alkotmányban rögzített 48 esetet, amelyet csak a képviselõk kétharmados döntésével lehet megváltoztatni.

Ilyen például a köztársasági elnök, a Legfelsőbb Bíróság elnökének, az Alkotmánybíróság tagjainak megválasztása, a hadiállapot, a rendkívüli állapot illetve szükségállapot kihirdetése.

A jelenlevõk kétharmadával lehet megváltoztatni a többi között a képviselõk jogállásáról szóló törvényt - ennek része a mentelmi jog -, az önkormányzatokról szóló törvényt, a személyes adatokról szóló törvényt, a közérdekû adatok nyilvánosságáról szóló törvényt, a sajtószabadságról szóló törvényt és a médiatörvényt, a gyülekezési jogról szóló törvényt vagy a sztrájkjogról szóló törvényt.

Kapcsolódó cikkek:

Jegyzet: Jogos kifogások

eszak | 2010.04.16 08:04
Még be sem fejeződött a parlamenti választás (hiszen csak az első fordulón vagyunk túl), egyes politikai elemzők máris a következő köztársasági elnök személyét keresgélik.Hegyi Erika jegyzete.

Jegyzet: Óvatosan latolgatnak

eszak | 2010.04.15 08:09
A magyarországi választási eredményeket latolgatva a „vezető külföldi sajtó” két pontra fókuszál: a Fidesz lehetséges kétharmados többségére és a Jobbik parlamentbe kerülésére. Szendrei Péter jegyzete.

Jegyzet: Bizonyítványosztás után

eszak | 2010.04.13 07:24
Igazából nagy meglepetés nem ért. A suttogó propaganda, a médiában szajkózott hangulatjelentések ismeretében akár tized százalékos pontossággal kiszámolhatták a közvélemény-kutatók az első forduló eredményét.Szántó István jegyzete.

3 kérdés, 3 válasz: Gyulai Attila
Válaszolt: Gyulai Attila, a Political Capital Institute munkatársa.

Az OVB elnök még gondolkodik a lemondásán
Az Országos Választási Bizottság (OVB) elnöke még nem döntötte el, hogy távozik-e posztjáról vagy a helyén marad. Szigeti Péter hétfői sajtótájékoztatóján azt mondta az újságíróknak: "erre még alszom egyet".

A volt szlovák uniós biztos a magyar választásokról
A magyar választás igazolta, hogy a szélsőség valós jelenség, s hogy a baloldal képtelen a válságkezelésre - jelentette ki Ján Figeľ  volt szlovák uniós biztos. Szeretné, ha a magyar-szlovák viszony nem válna kampánytémává a júniusi szlovákiai választások előtt.

Nemzetközi sajtótájékoztatót tartott Orbán Viktor
Nemzetközi sajtótájékoztatót tartott ma délután fél kettőkor Orbán Viktor, a Fidesz elnöke, a vasárnapi országgyűlési választásokat megnyert Fidesz-KDNP pártszövetség miniszterelnök-jelöltje.

VÁLASZTÁS 2010 - 25 helyen lehet szoros a második forduló
Az országgyűlési választások második fordulójára nyitva maradt 57 egyéni választókerületből a számok szerint 25-ben lehet az elsõ forduló eredményei alapján szoros a küzdelem, azonban ehhez MSZP-Jobbik visszalépések is szükségesek.

A pozsonyi Sme "viktoriánus" korszak kezdetéről ír
"Viktoriánus" korszak kezdődött Magyarországon - írja a magyar választások eredményével kapcsolatban a pozsonyi liberális Sme napilap hétfői száma.

Romania Libera: Magyarországi választások - kihívás Európának
Amennyiben a Fidesz-kormányzás nem lesz pozitív hatással a lakosságra a következő négy évben, a Jobbiknak minden esélye megvan arra, hogy az ország legfontosabb politikai szervezetévé nője ki magát - áll a bukaresti Romania Libera hasábjain.

VÁLASZTÁS 2010 - Erdélyi lapok a választások eredményeiről
Két azonos előjelű politikai ciklus után Magyarországon a kormányváltás szükségszerű, sőt kényszerű volt - írja hétfői vezércikkében a Bukarestben szerkesztett Új Magyar Szó.

VÁLASZTÁS 2010 - Az új kormány nagyobb figyelmére számítanak az ukrajnai magyarok
A konzervatív erők meghatározó fölényű győzelméről számolnak be az ukrajnai hírügynökségek a magyarországi választások előzetes eredményeinek ismeretében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!