Magyarország

2010.04.08. 08:16

Kétharmadnál is nagyobb Fidesz-KDNP frakció alakulhat a Medián szerint - HVG

<p>Kétharmadosnál is nagyobb Fidesz-KDNP-frakció, fej-fej melletti MSZP és Jobbik, illetve az LMP - a Medián szerint így áll majd össze az új parlament.</p>

A HVG megbízásából készített közvélemény-kutatás adatai szerint a választók 56 százaléka gondolja úgy, hogy biztosan elmegy szavazni vasárnap, az országgyûlési választások elsõ fordulóján.

Két héttel a választások elsõ fordulója elõtt a választók 56 százaléka mondta azt, hogy április 11-én biztosan elmegy szavazni. Ez az arány 3 százalékkal magasabb a március elején mértnél, de szintén hárommal alacsonyabb annál, mint amit a 2006-os választások elsõ fordulója elõtt mutatott ki a Medián. A bizonytalanok száma jóval magasabb, mint négy évvel ezelõtt: akkor 19, most 24 százalékot mértek.

A Medián felmérése szerint a Fidesz-KDNP népszerûsége a tavalyi EP-választás idején mért szintre emelkedett. A közvélemény-kutatás eredményeibõl az is kiderül, hogy hosszú hónapokon keresztül a Fidesz-szavazók nagyobb aktivitást mutattak, mint az MSZP-sek, az utóbbi hónapokban azonban a Fidesz került hátrányba ebbõl a szempontból. A HVG ezt azzal valószínûsíti, hogy mivel a választók 86 százaléka valószínûsíti a Fidesz gyõzelmét, egy részük nem megy el szavazni. A Medián szerint azonban még ha otthon is maradna a Fidesszel rokonszenvezõk egy része, az sem veszélyeztetné, hogy a párt megszerezze a parlamenti helyek kétharmadát.

A Fidesz már egy 50 százalék körüli listás eredménnyel megszerezheti "az alkotmányos keretek átrajzolásához is elegendõ" 258 mandátumot. A Medián becslése alapján a Fidesz-KDNP azonban ennél jobban áll: 58 százalékos országos támogatottsággal besöpörné az összes egyéni mandátumot, és 99 mandátumot kapna listáról. A Medián szerint a Fidesz kétharmada akkor válna kérdésessé, ha az MSZP és a Jobbik együtt legalább 40 százalékot érne el, és legalább még egy párt bejutna az Országgyûlésbe. A közvélemény-kutatás szerint az LMP 5 százalék körüli eredménnyel átlépi a parlamenti küszöböt, az MSZP és a Jobbik esetében azonban 17-17 százalék körüli eredményt prognosztizálnak.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!