Magyarország

2010.04.05. 16:06

Igazolás kérése, kampánycsend - a következő napok főbb választási tudnivalói

<p>Legkésőbb péntek délután 4 óráig kérhetnek igazolást a jegyzőtől személyesen vagy meghatalmazott útján azok a választók, akik nem lakóhelyükön akarnak voksolni az országgyűlési választásokon. A kampány péntek éjfélig tart.</p>

Aki nem lakóhelyén, de Magyarországon akar szavazni, annak errõl igazolást kell kérnie a helyi választási iroda vezetõjétõl, aki a település jegyzõje. Ezt a papírt péntek délután négy óráig lehet beszerezni személyesen vagy meghatalmazott útján, illetve levélben, de ennek feltétele az, hogy a küldemény kedden 16 óráig megérkezzen a jegyzõhöz. Aki korábban már kért és kapott igazolást, de megváltoztak a tervei, azt csütörtök délután négy óráig - egy alkalommal - visszavehetik a lakóhelye szerinti választási névjegyzékbe. Az igazolás egyébként az elsõ és a második fordulóra egyaránt kérhetõ. Fontos tudni azt is, hogy a választási névjegyzék április 10-e, szombat után már nem módosítható lakcímváltozás miatt.

Az elsõ forduló kampánya péntek éjfélig tart, utána egészen vasárnap este hét óráig tilos választási kampányt folytatni. Addig azonban a közszolgálati rádióknak és tévéknek csütörtökig kötelezõ legalább egyszer ingyen sugározni a pártok hirdetését - ha azok kérik. Az országos médiának az országos listát állító pártok, a körzetinek a körzetében területi listát állító pártok, a helyi mûsorszolgáltatóknak pedig az ott induló egyéni jelöltek reklámjait kell közölniük. Külön szabályként április 9-én még legalább egyszer le kell adniuk a politikai hirdetéseket.

A külképviseleten leadott szavazatokat tartalmazó urnának a választás elsõ fordulójában április 8-án éjfélig kell beérkezniük az Országos Választási Irodához.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!