Magyarország

2010.04.19. 19:16

Hamarosan vége a Kríziskezelõ Programnak - RTL Híradó

<p>Alig két hét és vége a Kríziskezelõ Programnak. Már csak április végéig lehet pályázni a támogatásra, amelybõl albérletet vagy akár villanyszámlát fizethetnek a válság miatt nehéz helyzetbe jutottak.</p>

Eddig 4 és fél milliárd forintot osztottak ki. A kormány szerint sikeres volt a program, a Fidesz szerint viszont semmire sem jó az egyszeri néhány tízezer forintos támogatás - hangzott el az RTL hétfõ esti híradójában.
Egy kazincbarcikai család volt a negyven ezredik, amely támogatást kapott a krízisalapból. Mára már 125 ezer családnak fizettek ki átlagosan 35 ezer forintot.

A Szociális és Munkaügyi Minisztérium által kezelt krízisalapba 2010. április 6-ig a kormány által biztosított 1 milliárd forint összegen felül több mint 3.7 milliárd forint adomány folyt be. Ebbõl 3.1 milliárdot gazdasági társaságok, további 600 milliót a kormány, 1 milliót egy társadalmi szervezet, fél milliót a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete, 65 milliót pedig magánszemélyek fizettek be. Kamarás Miklós, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelõ vezetõje minden hónapban átutalja a fizetését a krízisalapba, eddig majdnem 16 millió forintot fizetett be. Bajnai Gordon miniszterelnök csaknem 10, Farkas Ádám a pénzügyi felügyelet elnöke 3 milliót, Oszkó Péter pénzügyminiszter 552 ezret, Hagyó Miklós volt szocialista fõpolgármester-helyettes pedig 700 ezret.

Még ma is naponta 7-800 kérelem érkezik. Már nem sokáig lehet pályázni: április 30-a után már nem fogadnak be új kérelmeket, a krízisalap megszûnik. A kormány elégedett a krízisalap mûködésével. Szollár Domokos kormányszóvivõ szerint beváltotta, amire létrehozták, de ez nem mindenre megoldás. Arra, hogy ha valaki egy hónapban megszorul, hogy ki tudja fizetni a számláját, akkor a kríziskezelõ program segítségével ki tudja fizetni - tette hozzá.

A Fidesz egészen másként kezelné a nehéz helyzetbe jutottak problémáját. Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivõje közölte, õk valóban segíteni szeretnének, ezért egy homlokegyenest ellenkezõ gazdaságpolitikát akarnak megvalósítani. A gazdasági növekedésbõl felszabaduló plusz forrásokból juttatnának vissza az embereknek - mondta.

Létrehozása, vagyis tavaly augusztus óta összesen 4 és fél milliárd forintot fizettek ki a rászorulóknak.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!