Magyarország

2010.04.29. 16:01

Gyanúsított a MÁV Informatika jelenlegi és volt vezetõje

<p>Gyanúsítottként hallgatják ki a rendõrök csütörtökön a MÁV Informatika Zrt. jelenlegi és volt vezérigazgatóját - közölte a Budapesti Rendõr-fõkapitányság.</p>

Mindkettõjük ellen jelentõs vagyoni hátrányt okozó hûtlen kezelés a gyanú. A cég jelenlegi vezetõje - a nyomozók szerint - több céggel is fiktív szerzõdést kötött, például az internetes jegyrendelés rendszerének kialakításával kapcsolatban. A gyanú szerint a volt és a mostani cégvezetõ összesen több mint 50 millió forintos vagyoni hátrányt okozott a MÁV Informatika Zrt-nek.

A közlekedési miniszter még tavaly novemberben tett feljelentést a MÁV Informatika Zrt-nél esetleges visszaélések miatt. A fõvárosi rendõrök hûtlen kezelés miatt kezdtek nyomozni, mert annak gyanúja merült fel, hogy a társaság vezetõjének döntései, humánpolitikája és a cég gazdálkodása is jelentõs kárt okozott a MÁV-nak és az Informatikának is. Február elején házkutatást is tartottak a cég II. kerületi, Krisztina körúti székházában.
A nyomozók már kértek és kaptak is adatokat és információkat a MÁV-tól az Informatikánál kötött egyes végkielégítésekkel és munkaszerzõdésekkel kapcsolatban. Jelenleg még csaknem 20 céggel kötött tanácsadói szerzõdést várnak.

A Budapesti Rendõr-fõkapitányság közleménye szerint a nyomozók csütörtökön gyanúsítottként hallgatják ki a MÁV Informatika jelenlegi és korábbi vezérigazgatóját jelentõs vagyoni hátrányt okozó hûtlen kezelés miatt.

A jelenlegi vezetõ a gyanú szerint több emberrel is kötött munkaszerzõdést úgy, hogy az érintettek nem is dolgoztak a társaságnál. Emellett fiktív megbízási szerzõdéseket is kötött , ahol tényleges munkavégzés nélkül fizette ki a leadott számlákat.. A vezérigazgató és közvetlen munkatársai továbbá hivatalos útként számoltak el egy római konferenciát, pedig azt a valóságban meg sem rendezték.
A nyomozók szerint a vezérigazgató által a MÁV Informatika Zrt-nek okozott vagyoni hátrány megközelíti a 40 millió forintot.

A cég volt vezetõje a nyomozók szerint ugyancsak fiktív szerzõdést kötött egy gazdasági társasággal. Ezzel csaknem 15 milliós kárt okozott.

A rendõrség közleménye szerint a két gyanúsított kihallgatása jelenleg is tart.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!