Magyarország

2010.04.21. 19:26

Bravúros mûtét Kecskeméten - egyedülálló a magyar orvosok eljárása

<p>Méhnyakrákban szenvedõ kismamát mûtöttek meg a kecskeméti kórház szülészeti és nõgyógyászati osztályán úgy, hogy elõtte császármetszéssel világra hozták gyermekét, majd az anya méhét kiemelve eltávolították a daganatos szöveteket, végül a méhet visszazárták a hasüregbe.</p>

Az anyuka és kislánya jól vannak. Mivel a daganatos szöveteket teljesen eltávolították és a méh nagy része is megmaradt, a család akár újabb gyermeket vállalhat. A mûtét hétfõn történt, de csak szerdán hozták nyilvánosságra.
Az édesanyánál még a terhessége elején találtak méhnyakrákot. Versenyfutás kezdõdött az idõvel. A baba fejlõdése vagy a daganat növekedése a gyorsabb.

Megvártunk - és itt a magzati érdeket is figyelembe vettük - egy olyan idõpontot, amikor a magzat már relatíve érett, de nem futtatjuk ki a terhesség végéig a dolgokat, így történt egy császármetszés egy olyan mûtéttel gyakorlatilag, amely egy hungaricum, ez egy magyar találmány - mondta a Független Hírügynökségnek Bánfalvi Attila a kecskeméti kórház szülész-nõgyógyász fõorvos.

Az eljárás lényege a terhesség alatti folyamatos kontroll, hogy meghatározzák azt a végsõ idõpontot, ameddig az anya még biztonságosan hordhatja magzatát. Az eljárást magyar orvosok dolgozták ki és a mostani mûtétet több külföldi szakember figyelte, hogy elsajátítsa a módszert.

Még gépek lélegeztetik, de már jól van a koraszülött kislány, és jól van az édesanyja is. A mama mûtétje sikeres volt, így felépülése után újabb gyermeket szülhet.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!