Magyarország

2010.04.01. 17:31

Bajnai: Sikeres és eredményes volt az elmúlt egy év válságkezelése

<p>Sikeresnek és eredményesnek nevezte az elmúlt egy év válságkezelõ lépéseit csütörtöki értékelõjében a kormányfõ.</p>

Egy hónapig még bizonyosan hivatalban marad Bajnai Gordon miniszterelnök, de sejthető, hogy ma mondta el utolsó nagyobb beszédét.

Bajnai Gordon szerint Magyarország ugyan megérezte a krízist, ám az nem terítette le. A legérezhetõbb eredménynek a forint stabilizálását nevezte a miniszterelnök, amely elsõsorban az 1,7 millió hazai devizahitelest érintette. A legfájdalmasabb döntéseknek a szociális rendszer átalakítását, míg a legnagyobb kudarcnak a párt- és kampányfinanszírozás szabályozásának elmaradását nevezte a kormányfõ. Bajnai Gordon megerõsítette, hogy a jelenlegi pályát tartva, szigorú költségvetési fegyelem mellett 2014 januárjában bevezethetõ Magyarországon az euró, ám hangsúlyozta, hogy a céldátum meghatározása már az új kormány feladata lesz..

A kormányfõ csütörtökön részletesen ismertette, hogy milyen következményei lettek volna annak, ha a kormányzat nem lép közbe. Bajnai Gordon elsõsorban a radikális forintgyengülést, a tartós recessziót és gyorsan növekvõ államadósságot említette. Magyarországnak nem csupán rövid távú válságkezelésre, hanem az elmúlt 10 év hibás politizálásának helyrehozására volt szüksége. A miniszterelnök szerint egyszerre volt szükség egy jelentõs kiigazításra és egy komoly megszorításra. Ezeket az önmagukban is "fájdalmas" lépéseket hosszú távú szerkezeti reformokkal kellet kiegészíteni, hiszen a politika az elmúlt 10-12 évben erre nem volt képes.

A kormányfõ 4 pontban összegezte a válságkezelés céljait. Az azonnali válságkezelés mellett szükség volt az egyensúly megteremtésére, a gazdasági növekedés ösztönzésére, valamint a bizalom helyreállítására is. Az azonnali válságkezelõ intézkedések közé tartozott a nemzetközi hitel-megállapodás, a devizahitelesek törlesztõ-részleteinek csökkentése és a banki magatartáskódex megalkotása. Bajnai Gordon idesorolta a munkahelyek megõrzése érdekében tett intézkedéseket, a kis- és közepes vállalkozások rekordösszegû támogatását, valamint az uniós források felhasználásának felgyorsítását.

A miniszterelnök a legfájdalmasabb intézkedések közé sorolta az egyensúlyjavító lépéseket, amelyek közül a szociális rendszer átalakítása volt a legnehezebb. A kormányfõ szerint ugyanakkor ezen lépéseknek köszönhetõen Magyarország az EU 27 tagállama a 17. helyett az 5. legalacsonyabb államháztartási hiánnyal bír az unión belül. Bajnai Gordon hozzátette: a következõ 30-40 évre sikerült stabilizálni és fenntarthatóvá tenni a nyugdíjrendszert.

A kormányfõ felhívta a figyelmet arra, hogy a rendszerváltás óta idén fordult elõ elsõ alkalommal, hogy választási évben sem ugrott meg a hiány. Bajnai Gordon szerint épülõ, de törékeny a bizalom Magyarország iránt. A miniszterelnök nem érez személyes felelõsséget a korrupciós ügyek elterjedése miatt, sõt emlékeztetett rá, hogy éppen az õ hivatali idejében derítették fel ezen ügyeket a nyomozóhatóságok.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!