Magyarország

2010.04.21. 17:46

Az NFÜ megoldást szeretne az új járóbeteg szakrendelõk megvalósítására

<p>A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) szeretne az elkövetkezõ hetekben mielõbb olyan megoldást találni, ami segítséget nyújt az új kistérségi járóbeteg szakrendelõk megvalósításához.</p>

Az NFÜ így reagált arra, hogy 16 önkormányzat szerdán bejelentette: a jelentõsen megnövekedett alapanyagárak miatt nem elég a korábban elnyert uniós támogatás, ezért meghiúsulhat az új szakrendelõk felépülése.

Az ügynökség válaszában leszögezte: a pályázati feltételek a pályázók számára a pályázatok benyújtásakor is ismertek voltak, így az építést érintõ fajlagos költséghatárok is. A pályázók ezek ismeretében írták alá a támogatási szerzõdést, és ezzel kötelezettséget vállaltak a pályázatban foglaltak teljesítésére.

Az NFÜ hangsúlyozza: a szigorú uniós és hazai ellenõrzési szabályok nem teszik lehetõvé, hogy eltérjenek a pályázati útmutatóban foglalt elõírásoktól. Ennek ellenére, figyelembe véve, hogy idõközben a gazdasági környezet megváltozott, az NFÜ szeretne az elkövetkezõ hetekben a pályáztatási rendszer szabályainak megfelelõ megoldást találni. Az ügynökség válaszában azt is ígéri: az NFÜ ismét megvizsgálja, hogy az uniós és hazai jogszabályoknak megfelelõen milyen szabályos lehetõség van az építés költségeit érintõ átcsoportosításra.

A járóbeteg szakrendelõ felépítésére uniós támogatást nyert 16 önkormányzat képviselõi szerdán azt mondták: két éve nyerték el a támogatást, azóta azonban jelentõsen megnõttek az alapanyagárak. Az elmúlt két évben jelentõsen megnõtt például a tégla és a vasbeton ára, ezért sem tudták kihozni a vállalkozók az ajánlataikat a pályázatban elnyert 250 ezer forint per négyzetméter összegbõl.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!