Magyarország

2010.04.08. 12:07

Az adatvédelmi biztos vizsgálatot indít Kubatov Gábor kiszivárgott beszéde után

<p>Vizsgálatot indított Jóri András adatvédelmi biztos a pártok által vezetett nyilvántartások felmérésére és azok jogszerûségének ellenõrzésére - tájékoztatta a Független Hírügynökséget az ombudsman sajtóirodája.</p>

A közlemény kitér arra, hogy szerdán újra az érdeklõdés fókuszába került a kampánycélú adatbázis-építés kérdése. Ahogy arról a Független Hírügynökség is beszámolt, Kubatov Gábor, a Fidesz pártigazgatója egy nyilvánosságra került hangfelvételen a pécsi polgármester-választás kapcsán arról beszél, hogy tudták ki szavazott a pártra és ki nem.

Íme a Fidesz titkos hangfelvétele, hallgassa meg! >>>>

Újra a közérdeklõdés fókuszába került a kampánycélú adatbázis-építés szerdán egy kiszivárgott hangfelvétel után - olvasható Jóri András közleményében. Szerinte egy demokratikus társadalomban alapvetõ fontosságú, hogy az állampolgárok biztosak lehessenek abban: nincs olyan szervezet, amely kifejezett törvényes felhatalmazás vagy saját hozzájárulások nélkül politikai preferenciájukra, véleményükre vonatkozó adatokat gyûjt róluk.

Az adatvédelmi biztos ezért csütörtökön hivatalból vizsgálatot indít a pártok által vezetett nyilvántartások felmérésére és azok jogszerûségének ellenõrzésére.

A közlemény emlékeztet, hogy Jóri András januárban már megfogalmazott egy ajánlást a témában, azt minden párt vezetõjének elküldte. Ebben foglalkozott a kopogtatócédulás ajánlás rendszerének tarthatatlanságával, a pártok kampánycélú adatvásárlásának lehetõségével, a szimpatizánsi adatbázisok építésének lehetõségeivel és korlátaival.
A kampány után Jóri András korábbi ajánlásával a jogalkotóhoz fordul. Elutasítás esetén pedig a biztos minden általa kifogásolt jogszabállyal kapcsolatban beadvánnyal él az Alkotmánybírósághoz.

"Meg tudom mondani most a városban, hogy kik azok a komcsik, akik egyébként elmentek szavazni, és nem a Pávát vagy nem a Fideszt támogatták" - mondja Kubatov Gábor a Fidesz pártigazgatója egy, a kuruc.infora szerdán délután felkerült hangfelvétel szerint. A politikus a pécsi polgármester-választásra utalva tette kijelentéseit. Az nem derül ki, hogy a hangfelvétel pontosan hol és mikor készült.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!