Magyarország

2010.04.25. 17:06

Alternatív hajtású jármûvek versenye Gyõrben

<p>Sûrített levegõvel és hidrogénnel hajtott autók, elektromos motorok és kocsik valamint napelemes járgányok.</p>

Idén rekordszámú jármûvet neveztek az alternatív hajtású jármûvek versenyére. Hatvanan álltak rajthoz az ötödik Széchenyi Futamon. A legjobbakat tíz kategóriában díjazták.

Összesen tíz kategóriában versenyzett a hatvan jármû az idei versenyen. Petis László fõszervezõ elmondta: soha ennyien nem vettek még részt a rendezvényen, mint idén. Mint mondta: a nagy autóipari cégek is minden évben érdeklõdve figyelik az újításokat és ezek egy részét a gyártásnál is alkalmazzák.

Az idei verseny egyik különlegessége egy olyan akkumulátoros autó volt, amely még a sofõr bukósisakjából is energiát nyert. A napelem sisak egy csatlakozó segítségével az akkumulátort táplálta. A Leila 9-es prototípus a jelenlegi beállításival 25 km/h-s sebességre képes és akár 400 kilométert is elmegy egy töltéssel..

Az elektromos jármûvek mellett azonban voltak hidrogénnel, vagy éppen sûrített levegõvel hajtott autók és napelemes kocsik is. A legfiatalabb vezetõk még csak óvodások voltak. A Takács lányok azonban elindulni nem tudtak, nem volt ugyanis gyerek kategória.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!