Magyarország

2010.04.12. 10:38

A pozsonyi Sme "viktoriánus" korszak kezdetérõl ír

<p>"Viktoriánus" korszak kezdõdött Magyarországon - írja a magyar választások eredményével kapcsolatban a pozsonyi liberális Sme napilap hétfõi száma.</p>

A lap egyik legismertebb kommentátora, a magyar kérdéssel rendszeresen foglalkozó Peter Schutz szerint a "viktoriánus korszak" visszatérésének roppant vonzó voltát kiválóan illusztrálja, hogy egy Pilisszentkereszten végzett gyorsfelmérés szerint 20 megkérdezett etnikai szlovákból 18 a Fideszre voksolt.

A publicista szerint kérdéses, mennyire lesz sikeres Orbán Viktor április 11-e után. "Bár a magyarok nem élnek rosszabbul, mint nyolc évvel ezelõtt, amivel Orbán hipnotizálta a tömegeket, de hamarosan a mainál rosszabbul élhetnek. Az IMF-fel kötött memorandum - a görögöktõl eltérõen - lehetõvé teszi a magyarok számára, hogy az állam alapvetõ mûködésének finanszírozására még októberig ne a piacokon kelljen felhajtaniuk a pénzt" - jegyzi meg Schutz. Úgy véli, bonyodalmat okozhat, hogy Orbán választóktól szerzett hatalmas bizalma "a bárminemû reformok elleni kampányokból származik, amelyekkel tönkretette Gyurcsányt és annak kormányát".

A lap megjegyzi, hogy Orbán különféle jelzések alapján valószínûleg az idei megengedett deficit mértékének növelését fogja kérni a Nemzetközi Valutaalaptól.

Schutz szerint Szlovákiának is a várakozásra kell berendezkednie. Addig ugyanis, amíg a júniusi választások után létre nem jön az új pozsonyi kormány, semmi sem fog történni, és van idõ azt találgatni, pontosan mit is jelentenek azok az "új alapok", amelyekre a szlovák-magyar viszonyt építeni kell.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!