Magyarország

2010.04.12. 10:16

A piac kétharmadot és szerkezeti reformot vár a Fidesztõl

<p>A piacok nyugodtan fogadták a választások elsõ fordulójának eredményét.</p>

A forint erõsödött, a BUX egyenletesen emelkedõ szinten mozog. A folyamatokat befolyásolja a hétvégi megállapodás Görögország jelentõs összegû uniós kisegítésérõl, de a magyar tõzsde indexének európai átlagot meghaladó emelkedését a Független Hírügynökség által megkérdezett elemzõk a választási eredménynek tudják be. A piac várakozása az, hogy a Fidesz egymaga fog kétharmados felhatalmazást kapni, és ennek birtokában felelõsségteljesen kormányoz, alapos átalakításokat hajt végre a nagy ellátórendszerekben és az adózásban - mondták el szakértõk.

A forint délelõtt 10 óra elõtt 265,6-ig erõsödött az euróval szemben, a Budapesti Értéktõzsde indexe 1,7 százalékkal 15 592 pontig emelkedett a pénteki záróértékhez képest. Az európai, közte a térségi börzék mind ennél kisebb mértékben erõsödtek, a különbség valószínûleg a magyarországi választásokra adott piaci válasz - hangsúlyozta Samu János, a Concorde Értékpapír Zrt. és Kovács Roland, az Euilor Befektetési Zrt. elemzõje.
Vasárnap jelentõs összegû, 30 milliárd eurós segélykeretrõl állapodtak meg az uniós tagországok az államcsõd szélén billegõ Görögország esetleges megsegítése érdekében, ez kétségkívül "bezavar" a magyarországi folyamatokba - mondta Samu. Kovács szerint a következõ napaokban a görög hatás erõsebb lesz itthon is, mint a választások eredménye.

A piac azt várta-várja, hogy a Fidesz egymaga kap kétharmados kormányzati felhatalmazást, és ennek birtokában hozzányúl a nagy ellátórendszerekhez, tovább a minõsített többséget igénylõ önkormányzati rendszerhez - mondták a Független Hírügynökségnek az elemzõk. Samu János szerint most sem lesz szükség nagyobb költségvetési szigorra, mint 1998. után, amikor a Fidesz két éven át ilyen gazdaságpolitikát folytatott. Kovács Roland úgy véli, hogy a Fidesz-kormány meg fog állapodni az IMF-fel új hitelkeretrõl, ami segítheti a reformok végrehajtását. Az Equilor elemzõje arra számít, hogy a következõ kormány kisség "tágítani fog" a költségvetési hiányon annak érdekében, hogy az átalakításokhoz nagyobb mozgástere legyen. Osztogató gazdaságpolitika nem várható, mint ahogy ebõl fakadó csalódás sem a közvéleményben - mondta Kovács Roland.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!