Magyarország

2010.04.02. 17:31

8 millió dollár kap Magyarország a Pentagontól

<p>Dollármilliókkal támogatja az afganisztáni háborúban résztvevõ kisebb szövetségeseit az Egyesült Államok, hogy a terrorizmus elleni harcban erõsítse õket - közölte pénteken a Washington Post.</p>

Az amerikai lap közlése szerint a pénzbõl, amit felszerelésekre és kiképzésekre kell fordítania a Pentagonnak, Magyarország nyolcmillió dollárral részesedik.

A pénz abból a 350 millió dollárból származik, amivel a terrorizmus elleni harcot akarja hatékonyabbá tenni szövetségeseinél az Egyesült Államok. Az alap nem használható "nyílt csalétekként, hogy további csapatokat küldjenek a szövetségesek, vagy ne távozzanak Afganisztánból. De üzenet, hogy aki elkötelezi magát a terrorizmus elleni háborúban, azt megjutalmazzák"- közölte a lap.

A Washinton Post írása szerint hat kisebb szövetséges kap az alapból célirányos felhasználásra. Nagyjából 50 millió dollárt osztanak ki Grúzia, Horvátország, Magyarország, Lettország, Litvánia és Észtország között. Állítólag az összeget egyenlõ arányban kapja meg a hat ország, így Magyarország valamivel több mint nyolcmillió dollárhoz jut hozzá.

A részleteket még nem jelentették be hivatalosan - közölte az amerikai lap. Jelenleg több mint 40 ezer szövetséges katona állomásozik Afganisztánban az amerikai erõkkel együttmûködve. A hat ország, amelyek között szétosztják az 50 millió dollárt, kevesebb, mint 1300 katonával vesz részt a háborúban. A Washington Post szerint a rendelkezésükre bocsátott pénz nagy részét korszerû felszerelésekre kapják.

"Ez nem kenõpénz" - mondta az amerikai lap beszámolója szerint Rick Nelson, a washingtoni Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Központjának terrorizmus-szakértõje. Nelson szerint az Egyesült Államoknak értékes és hasznos partnerekre van szüksége a terrorizmus elleni háborúban, és csak úgy tudnak megfelelni ennek az elvárásnak a partnerek, ha forráshiányukat pótolják.

Nelson azt mondta: "a pénz egyfajta ösztönzés is, hogy a szövetségesek maradjanak Afganisztánban, de számos országra egyre nagyobb nyomás nehezedik, hogy vonja ki csapatait, ezért aligha valószínû, hogy néhány millió dollár maradásra bírja õket".

A Washington Post szerint konszenzus van a Pentagonban, hogy kiemelten fontos pénzt adni az afganisztáni koalíciós partnereknek. A lap szerint a hatokon kívül tovább országok is kapnak majd a 350 millió dolláros alapból az év folyamán.

A honvédelmi tárca hivatalos jelzést még nem kapott, de Bocskai István, a minisztérium szóvivõje a Független Hírügynökségnek elmondta: Magyarország minden évben pályázik a Pentagonnál, és rendre hasonló összegû támogatást nyer. Hozzátette: nem pénzt kap a tárca, hanem katonai eszközöket, amelyeket prioritásként választ. Idén elsõsorban a különleges mûveleti erõk felszerelését jelölte meg Magyarország, ami a többi között éjjellátó készülékeket, illetve HMMWV jármûveket foglal magába.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!