Magyarország

2010.04.30. 06:13

300 ezres havi fix: nyári luxusmunkák

<p>Az iskolai tanév végeztével több ezer diák néz nyári munka után. Nem lesznek könnyű helyzetben, de vannak"zsíros" munkák.</p>

Az iskolai tanév végeztével több ezer diák néz nyári munka után, amivel az ügyesebbek óránként akár 1200-1500 forintot is össze tudnak szedni. Felmerül persze a kérdés, hogy az idei nehéz munkaerő piaci körülmények milyen lehetőségeket tartogatnak a diákoknak. Ugyanis tavaly még koránt sem volt ilyen rossz a foglalkoztatottsági helyzet, a diákoknak már akkor sem volt egyszerű helyzetük. 2009. nyár elején 35-40 százalékos kereslet visszaesésről számoltak be a legnagyobb iskolaszövetkezetek, míg kínálati oldalon 15-18 százalékkal több diák jelent meg akkor az álláspiacon. A Pénzcentrum megkérdezte a legnagyobb iskolaszövetkezeteket, idén mire számíthatnak a munkát kereső fiatalok.

A megkérdezett iskolaszövetkezetek között akadnak pesszimistábbak, és derűlátóbbak is, stagnálást, enyhe növekedést, de csökkenést is előrevetítettek az idei nyári munkák kínálatában.

Hol lesz egyáltalán munka?

A megkérdezett iskolaszövetkezetek némelyike egy-egy ágazatra specializálódott. A Márton Áron Iskolaszövetkezet munkái például elsősorban a marketingtevékenységekhez köthetők (telefonos értékesítés, kutatás, szórólapozás, nyomdai utómunkák stb.). Mint tudjuk, ezt a szegmenst jelentős visszaesés jellemezte a válság hatására, de eddigi tapasztalataik alapján a visszaesés átfordult és lassan, de emelkedni látszik a kereslet ezen a területen is.

Ami a bankszektort illeti, ők mostanában kevesebb diákot kérnek, gyakornokot iskolaszövetkezeten keresztül nem is igen foglalkoztatnak, ugyanis a gyakornokoknak általában kevesebb járandóságot fizetnek a mindenkori minimálbérnél, az szövetkezeteknek viszont a minimálbért ki kell fizetni a diáknak. Ezért inkább gyakornoki szerződéssel foglalkoztatnak a cégek - állítja Kurdi Ferenc a Pannon-Worktől.

Fürge Diáknál továbbra is a feldolgozóipar, a mezőgazdaság és a kereskedelem szívja fel a legnagyobb létszámot. Ezek közül tavaly a feldolgozóipar zuhant, itt folyamatos visszakapaszkodásra számítanak - fogalmazott Simon Balázs, Jogi és kommunikációs igazgató - szemben a kereskedelemmel, ahol egyelőre nem érzékelnek javulást. A mezőgazdaságban, az előzetes adataik alapján idén lesz visszaesés. Bár a szolgáltatási szektor náluk nem foglalkoztat nagy tömegeket (bár idén bővülésre számítanak), összességében mégis a pozíciók 25-30%-át adják különböző irodai, szakmai, számítógépes, hosztesz, terjesztéses, reklám- és marketingfeladatok formájában.

A Schönherz Iskolaszövetkezet a diákmunka piacán speciálisnak mondható, informatikai területre koncentrál: állásajánlataik jelentős része (70%-a) ehhez a területhez kapcsolódik. A fennmaradó 30%-ban irodai kisegítő feladatra, adatrögzítésre keresnekk diákokat, szintén elsősorban IT szektorban tevékenykedő cégekhez .

Mennyi az annyi?

A Penzcentrum megkérdezte az iskolaszövetkezeteket arról is, hol, milyen munkabérre számíthatnak a diákok. Többségük jellemzően órabéres konstrukcióban dolgozik, és csak ritkábban alkalmaznak teljesítménybért.

A diákmunka piac egy szűk területére specializálódott Schönherznél a munkák jellemző részéhez informatikai ismeretekre van szükség. Adatrögzítéssel 500-600 forintot, IT üzemeltetési feladatok, desktop support, helpdesk tevékenységgel 800-1.500 forintot, programozói feladatok esetében 1.000 - 3.000 forintot is kereshetnek a megfelelő tudással és tapasztalattal rendelkező diákok.

A jelenlegi legjobb ajánlatuk például egy junior PHP fejlesztői pozíció, ahol 1.200 forintos bruttó óradíjat fizetnek, így havi 120 órás munkavégzést feltételezve a jövedelem eléri a 144 ezer forintot.

Idén a Schönherz a diákmunka szervezésen túl a diákok képzésébe is bekapcsolódott, - közölte Varga - így a kevesebb tapasztalattal rendelkező diákok számára is elérhetővé próbálják tenni a magasabb órabéreket, értékesebb referenciákat.

Szaktudást nem igénylő pozícióknál hasonló órabéreket kínál a többi iskolaszövetkezet, így a MÜISZ, Jobb Kezek, Fürge Diák, Pannon-Work is: a legalacsonyabb, 500-600 forintos órabért csomagolással, címkézéssel, borítékolással, raktári munkával, árufeltöltéssel, szórólapozással, plakátozással lehet keresni.

Ennél valamivel többet (510 -650 Ft/óra) fizetnek az adatrögzítős, telemarketinges, call centeres, recepciós munkák, míg a szaktudást igénylő programozói, szoftverfejlesztői, mérnöki tevékenységek mindenütt a minimálbér többszörösét, 800, esetenként 2000 forintot érnek óránként.

A Jobb Kezeknél a végzős egyetemistáknak szóló szakmai munkák fizetnek a legjobban: IT, Sales, HR feladatok esetében akár havi 250 000 - 300 000 forintot is meg lehet keresni.

Az idegen nyelvtudást igénylő munkák szintén magasabb bért fizetnek, különösen a kelet-európai nyelvek esetén, mivel ezek viszonylag ritkán beszélt nyelvek - tette hozzá Guzsvány Szilveszter. Náluk, vagyis a MADS-nél az egyik most induló kreatív projekt esetében, kellemes környezetben egész október végéig, rugalmas munkaidőben, várhatóan akár nettó 150 000 forintot is meg tudnak keresni a diákok.

Szintén az idegen nyelvet igénylő hostess munkák a legjobban megfizetettek a Pannon-Worknél is: itt 800 forintos órabérrel lehet átlagosan számolni, azonban akadt már megbízásuk magyar-kínai tolmácsolási feladatra is, ahol ezer forint feletti órabért tudtak ajánlani a diáknak - közölte Kurdi Ferenc.
Forrás: www.penzcentrum.hu

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!