Magyarország

2010.04.20. 16:11

2014-ben már biztonságosan lehetne hajózni a Dunán

<p>Elkészültek a "Hajózzunk a Dunán!" - elnevezésû projekt tervei.</p>

Az elképzelések szerint több mint harminc helyen kellene mélyíteni a folyómedret, hogy a nagyobb személyszállító, illetve teherhajók egész évben biztonságosan tudjanak közlekedni a folyó magyarországi szakaszán. Az uniós forrásokat felhasználó beruházás 2014-ben fejezõdhet be.
Az elõzetes munkák 2005-ben kezdõdtek, akkor azt vizsgálták, hogy klasszikus folyószabályozási módszerekkel hogyan lehet a Duna hajózhatóságán javítani - mondta Mayer István, a terveket elkészítõ Vituki Nonprofit Kft. vízgazdálkodási és környezetvédelmi igazgatója. A vizsgálatok során megállapították: a 2,5 méter merülésû hajók számára a homokos, kavicsos részeken 2,7 méter, sziklás részeken pedig 2,8 méter merülési mélységet kell biztosítani. Ennek megfelelõen a Duna magyarországi szakaszán 31 helyen kell mélyíteni a medret.

A tanulmány kutatómunkája 2 éven át tartott, majd rá másfél évvel elkezdõdött a Duna hajózhatóságáért projekt. A Vituki vezetette konzorcium munkatársai itt már a tervek részletes kivitelezésével foglakoztak - hangsúlyozta Mayer István. Ez tartalmazza a többi között a teljes folyamszakasz környezeti vizsgálatát, beleértve a kritikus szakaszokat és mellékágakat. A projekt feladata volt még az engedélyek megszerzése, a tendertervek elkészítése, illetve a pénzügyi támogatás elnyeréséhez a pályázati anyagok elkészítése is.

A tervek elkészültek - hangzott el a sajtótájékoztatón -, a projektnek a kivitelezés már nem része. A cél az: a munkafolyamat végén lehetõvé váljon, hogy az EU parlamenti határozatában foglaltaknak megfelelõen megkezdõdhessenek, illetve 2014-ben befejezõdhessenek a munkálatok.

A magyar-szlovák és a magyar Duna-szakaszon jelenleg a hajók a vízjárástól függõen az év harmadában csak merülési korlátozással közlekedhetnek. Emiatt a Duna jelenlegi kihasználtsága csak 10-15 százalékos.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!