Magyarország

2010.03.26. 17:29

Változtatott a kormány a magyar légtér használatával kapcsolatos szabályozáson

<p>Módosította a kormány a magyar légtér igénybevételérõl szóló, 12 évvel ezelõtti kormányrendeletet.</p>

A rendeletet a Nemzetbiztonsági Kabinet vizsgálta meg és javaslataik alapján módosították azt. A módosítással világosabb és egyértelmûbb felelõsségi köröket határoz meg, és pontos határidõk megszabásával szabályozza, hogyan kell a jövõben Magyarországon légtérhasználati engedélyt kérni. A módosítás április 1-tõl lép hatályba - tájékoztatott pénteken közleményében Szollár Domokos kormányszóvivõ.

A módosítás szerint április 1-tõl az eddigi hét helyett nyolc nappal a tervezett berepülés elõtt kérelmezni kell az egyszeri berepülési engedélyt. Erre azért van szükség, hogy a szigorúbb szabályok szerinti jóváhagyásra megfelelõ idejük legyen a hatóságoknak. A mostani módosítás egyértelmûsíti, hogy a kérelmeket befogadó külügyminiszter csak akkor küldi tovább a kérelmet a Nemzeti Közlekedési Hatóságnak (NKH), ha egyetért azzal, hogy a kérelem teljesüljön.

Ezután a kérelmet az NKH légiközlekedési igazgatósága elektronikus úton vagy faxon el kell hogy küldje az Információs Hivatalnak, a Nemzetbiztonsági Hivatalnak, a Katonai Biztonsági Hivatalnak és a Katonai Felderítõ Hivatalnak. Új elem, hogy ezeknek a szervezeteknek két napjuk van arra, hogy hozzájáruljanak az engedély megadásához. A folyamat felgyorsítása érdekében a hozzájárulásukat szintén elektronikus úton vagy faxon kell visszaküldeniük az NKH légiközlekedési igazgatóságának.

Az NKH úgy adhatja ki az engedélyt, ha minden érintett szervezet hozzájárult ahhoz. Ha a nemzetbiztonsági szolgálatok két napon belül nem reagálnak, a kérelmet akkor is megadhatónak kell tekinteni. Az NKH légiközlekedési igazgatóságának az engedély megadásáról vagy annak megtagadásáról haladéktalanul értesítenie kell a külügyminisztert.

A módosításra azért volt szükség, mert március 17-én az izraeli légierõ Ferihegy érintésével gyakorlatot tartott a magyar légtérben. Miután a miniszterelnök vizsgálatot kért az ügyben, az Országgyûlés Nemzetbiztonsági Bizottsága megállapította, hogy Izrael a nemzetközi jognak megfelelõen járt el, de a légtérhasználat hazai szabályozását több ponton is át kell tekinteni.

Az NKH-nál ugyanis több hibát is vétettek, nem mindenben tartották be a kormányrendelet elõírásait. Ezért az NKH elnöke saját hatáskörben felfüggesztette posztjáról a légiközlekedési igazgatót, illetve négy másik munkatársa ellen fegyelmi eljárást indított. A légiközlekedési igazgatóságot most egy ideiglenesen kinevezett osztályvezetõ vezeti.
- Független Hírügynöskég -

A közlekedési miniszter közben fegyelmi vizsgálatot indított az NKH elnöke ellen. Április 1-ig tart egy másik vizsgálat is, ami azt hivatott tisztázni, hogy az elmúlt idõszakban milyen szabálytalanságok történtek még a légtérhasználati engedélyek kiadása kapcsán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!