Magyarország

2010.03.11. 14:18

Megkezdõdött a magyarveréssel vádolt fiatalok pere

<p>Megkezdõdött a magyarveréssel vádolt fiatalok pere csütörtökön a Pesti Központi Kerületi Bíróságon.</p>

Öt, részben roma származású fiatalt azzal vádol az ügyészség, hogy a VIII. kerületben azért támadtak rá egy fõiskolai hallgatóra, mert magyar.. A közösség tagja elleni erõszak büntetése 2-tõl 8 évig terjedõ szabadságvesztés lehet.

A vádirat szerint az elsõrendû vádlott, egy roma származású fiatalember 2009. szeptember 23-án a VIII. kerületben a nyílt utcán rátámadt a mellette elsétáló diákra, aki lerázta õt és megpróbált továbbmenni. Ekkor az ötödrendû vádlott, egy fiatal lány hátulról megragadta a nyakát és többször megütötte. A sértett kiszabadulva a fogásból, elkezdett futni a Budapesti Mûszaki Fõiskola kollégiuma felé. Ekkor már többen - közöttük az elsõrendû vádlott fivére is - szaladtak utána és szidalmazták. A megtámadott fiatalember a bántalmazások következtében sérüléseket nem szenvedett, mert önvédelmi fogások segítségével sikeresen hárította az ütéseket.

A vád szerint az elsõrendû vádlott durván szidalmazta is a megtámadott fiatalembert, állítólag olyanokat is mondott neki: "buzi magyar, mit képzelsz", más alkalommal pedig "köcsög magyarnak" nevezte. A csütörtöki tárgyaláson az elsõrendû vádlott ezt tagadta és azt mondta: "szitkozódás volt, de magyarozás nem volt". Majd hozzátette: "az én szememben minden ember ugyanolyan". A vádlottak szerint egyébként a dulakodás azzal kezdõdött, hogy a fiatal diák megrúgta az elsõrendû vádlottat. A másodrendû vádlott a tárgyaláson azzal védekezett, hogy õ magyar, és ezért nem is szidhatta volna a magyarokat.

A közösség tagja elleni erõszak bûntettének törvényi meghatározása a jelenlegi formájában egy éve, 2009. február 1. óta van hatályban, a Btk. ezért a bûntettért 2-tõl 8 évig terjedõ szabadságvesztést ír elõ. Ha ugyanezt az atrocitást csupán garázdaságnak minõsítenék, annak büntetési tétele még a felét sem éri el, maximum 3 év lehet.

A tárgyalást tanúk meghallgatásával folytatja majd Tóth Gyöngyvér büntetõtanácsa a PKKB-n.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!